Koalici dosud tvořili Piráti, ODS, ANO a SNOP 5, tři ze čtyř stran v pondělí vypověděly koaliční spolupráci s Piráty. Podle zástupců dalších stran starosta nezvládal vedení radnice. Podle Pirátů jde o zástupné důvody a ve skutečnosti zastupitelům vadilo, že se začaly řešit problémy s veřejnými zakázkami.

Nová starostka uvedla, že 15 let budovala soukromou střední školu a novou pozici považuje za další výzvu, jak přispět k lepšímu životu v Praze 5. Dosavadní starosta popřál své nástupkyni hodně zdaru a trpělivosti při řešení komplikovaných problémů, které post přináší, a následně jí předal starostovský řetěz.

Pobývá v Praze 13

Zastupitel Vít Šolle (KDU-ČSL) se v diskusi Zajíčkové zeptal, zda žije na území Prahy 5. To, že dosavadní starosta Mazur žije na Zličíně, byl jeden z důvodů, který dnes zazněl pro jeho odvolání. Nová starostka v reakci uvedla, že i když její rodina vlastní dům v Praze 13, kde někdy pobývá, trvalé bydliště má v Praze 5 a cítí se být její obyvatelkou.

Novou koalici budou podle hlasování o odvolání zřejmě tvořit ODS, ANO, TOP 09, STAN a SNOP 5. V opozici patrně zůstanou Piráti a klub KDU-ČSL. Novou koalici bude tvořit 15 uvolněných členů - starostka, 4 místostarostové, 3 ze 4 radních a 7 předsedů výborů. Návrh odvolání starosty podal předseda klubu SNOP 05 Jiří Vejmelka. Piráti a SNOP 5 v loňských volbách kandidovali společně, poté se však rozhádali a rozdělili na dva kluby. 

Místostarosty byli zvoleni dosavadní radní Lukáš Herold (ODS) a Tomáš Homola (STAN). Zástupkyní starostky bude Naděžda Priečinská (TOP 09) a funkci si ponechá dosavadní místostarosta Martin Slabý (ANO). Novým uvolněným radním je Michal Čahoj (TOP 09) a neuvolněným David Dušek (STAN). ve funkcích zůstali dosavadní členové rady Zdeněk Doležal (ODS) a Petr Lachnit (ANO).

Pátá městská část má zhruba 85.000 obyvatel a zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova.

Fotogalerie
7 fotografií