Sklad pro pěstounské rodiny se nachází na sídlišti v pražských Hájích v přízemí jednoho ze zdejších panelových domů. Dárci sem mohou nosit jakékoliv věci, které jsou vhodné pro děti od narození do 18 let věku.

„V současné době máme naplněný sklad, co se týče oblečení. Ale poptáváme hry, stavebnice, hračky, jakékoliv vybavení postýlek nebo postýlky. Mohou to být i kočárky, které přijímáme tak, že nám dárce zašle fotografii, vystavíme ji na facebooku skladu a ve chvíli, kdy pěstounská rodina kočárek bude potřebovat, spojíme ji s dárcem a domluví se na předání,“ vysvětlila pro Blesk.cz provozovatelka skladu Eva Ptáčková.

Příjemnější život pro děti, které nemají to štěstí a nevyrůstají ve vlastní kompletní rodině, mohou lidé zajišťovat také finanční podporou skladu. Bylo nezbytné místo vybavit regály, zajistit rekolaudaci, vznikají také provozní náklady. „Jsme za takový příspěvek rádi,“ uvedla provozovatelka.

Sklad tohoto charakteru je vůbec první na celém území Prahy, funguje od poloviny letošního června. Podle Evy Ptáčkové již vznikly další ve Středočeském kraji, Jihočeském kraji či na Moravě.

Pomoc z radnice

Provoz skladu na jihu Prahy podpořila také radnice Prahy 7, kam již několik let obyvatelé během letních prázdnin nosí školní aktovky pro potřebné. Desítky jich úřad rozdal, některé z nich ale zbyly, a tak putovaly sem.

„Když je potřeba rychle najít pěstounskou rodinu pro dítě, není čas chodit nakupovat do supermarketu. Tyto tašky, co zbyly, jsme dali sem a budeme v tom každý rok pokračovat. Sklad teď potřebuje především finance a dozvěděli jsme se, že potřebují také hry pro děti. Zřejmě tedy uděláme také drobnou sbírku,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Pěstouni na zavolání

Sama provozovatelka skladu je poskytovatelkou takzvané přechodné pěstounské péče. To znamená, že pokud je potřeba zajistit péči o dítě, které se ocitlo v krizové situaci, poskytne mu pěstoun na přechodnou dobu zázemí. Přes orgán sociálně-právní ochrany dětí se tak prostřednictvím soudního rozhodnutí děti dostávají rychle do náhradních rodin.

„Úřad zavolá a my víme, že budeme přebírat děťátko. Někdy je to ten den, pokud jsou děti umístěné například rovnou z porodnice, může umístění trvat dva až tři dny. Stává se ale, že úřad zavolá dopoledne a během hodiny máme děťátko doma. V péči by mělo zůstat maximálně rok. Někdy se případ vyřeší během 14 dnů, někdy během půl roku, někdy se doba prodlouží. Je to různé,“ dodala Eva Ptáčková.

Sklad pro pěstounské rodiny je v provozu vždy během pracovního týdne každý den na dobu několika hodin. Na facebookové stránce skladu se vždy uvádějí provozní hodiny na daný týden. Pokud byste rádi tuto snahu podpořili, můžete tak učinit na číslo účtu 1024626053/3030.

Fotogalerie
14 fotografií