Bouřky zasáhly velkou část České republiky, hranici s Bavorskem překročily krátce před 23. hodinou. Bouřka se do Prahy dostlala na studené frontě v 1 hodinu v noci - byla velmi bohatá na bleskové výboje - celkem na studené frontě uhodilo 15000 blesků, v Praze v bouřce spadlo 21 mm srážek a výrazně zesiloval vítr. Další bouřky očekáváme už během dnešního odpoledne, řekla Blesk.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

 

„Bouřkový systém poté postupoval velice rychle severovýchodním směrem, doprovázen velkým množstvím blesků, přechodně zesílenými nárazy větru, přívalovým deštěm a ojediněle i kroupami,“ uvedli zástupci Czech Thunderstorm Research Association (CTRA), organizace, která sdružuje lovce bouřek a věnuje se průzkumu meteorologických jevů na našem území. Nad Prahu se bouřka dostala kolem jedné v noci. „Na radarových odrazech vykazoval jev, zvaný bow echo, což znamená radarový odraz ve tvaru luku,“ doplnili. Bouřka se po druhé hodině ráno přesunula k sousedům do Polska. 

Podívejte se, jak blesky bičovaly oblohu nad Prahou (točeno v pražských Kunraticích):

Video
Video se připravuje ...

Bouřka nad Českem (12. 8. 2019). Matěj Hrabánek

Deštivý bude podle Honsové v Praze celý týden, kvůli přechodu studené fronty se i výrazně ochladí. Bouřky se budou opakovat už během pondělí.

V úterý bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C.  Mírný severozápadní vítr.
Ve středu bude polojasno. Noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty na západě 20 až 24 °C. Slabý severozápadní vítr. 
Ve čtvrtek bude většinou polojasno, od severozápadu až oblačno a přeháňky. Noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný jihozápadní vítr.
V pátek bude polojasno až oblačno s přeháňkami. Noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C. Slabý severozápadní vítr. 
V sobotu bude polojasno až oblačno. Noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý jihozápadní vítr. 
V neděli bude polojasno až oblačno s přeháňkami. Noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný jižní vítr.

Fotogalerie
14 fotografií