Restaurátoři v sobotu začali pracovat na odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu. „Práce budou dokončeny nejpozději 15. srpna,“ řekl restaurátor Jan Mjartan. Uvedl, že v pátek podepsal s Technickou správou komunikací smlouvu.

  S kolegyní Mjartan nyní pracuje na prvním znaku. Lépe se daří odstraňovat černou barvu, tyrkysová je odolnější, uvedl. Zda na kamenech zbudou po sprejích stíny, zatím nechce odhadovat. V pondělí by se na průběh prací měli podle něj přijít podívat také památkáři.

Chemie a kartáč 

Práce restaurátoři na sprejerském nápisu o rozměrech pět krát dva metry zahájili ráno, upozornila Česká televize. Chemické čisticí prostředky nechávají působit různě dlouho. Několik minut podle doporučení výrobce nestačilo. Čistič tedy nechali působit 30 minut a následně pod fólií déle než hodinu. Nyní se opět snaží čističem a kartáčkem nápis smýt. Použijí také tlakové čištění vodou, uvedl Mjartan.

Vzhledem k velikosti graffiti museli metodu čištění schválit památkáři z pražského magistrátu i generálního ředitelství Národního památkového ústavu. Restaurátorskému záměru předcházel rozbor použitých sprejů.

Fotogalerie
19 fotografií