„Pracovalo se nepřetržitě ve dvou směnách. Hlavní práce probíhaly vždy v noci, protože materiál je možné navážet i vyvážet pouze tunely metra v době, kdy je zastavený provoz v sousedních úsecích, tedy mezi 01:00 a 03:30 hodinou,” uvedl ředitel závodu Stavby Západ společnosti Swietelsky Rail CZ Tomáš Valík.

Další výměna až na podzim

Společnost ve sdružení s firmou Edikt pro pražský dopravní podnik zajišťuje výměnu pražců na třech úsecích metra. Vedle dnes dokončeného jich už o Velikonocích měnila 326 mezi stanicemi Budějovická a Pankrác a dalších zhruba 300 ji ještě čeká od 26. do 28. října na jedné z kolejí úseku Vyšehrad - Pražského povstání.

Vyměňované dřevěné pražce jsou původní ze 70. let, kdy se metro stavělo. Za tu dobu jich část seschla a tím se oddělila od podkladního betonu. Menší část zase kvůli vlhkosti, prosakující do tunelu, začala trouchnivět. „V obou případech už bylo obtížné na těchto pražcích udržet rozchod a do budoucna garantovat udržení geometrické polohy koleje. My měnili pouze pražce. Kolejnice zůstaly, ty se mění průběžně podle opotřebení a k jejich výměně není ani nutná úplná výluka provozu,“ uvedl Valík.

Práce v tunelu metra je podle něj náročná, nelze moc porovnat s prací na běžné železnici. „Na běžné železnici můžete pražec třeba vytáhnout z boku, to tady nejde. Aby se vyndal, musí se demontovat obě kolejnice i s tou třetí, napájecí, rozříznout ho na tři části a vylomit,” popsal.

Kalamita pomine

Při dnes ukončené výluce čelila stanice Pražského povstání velkému náporu cestujících. Lidé tam přestupovali z metra na náhradní autobus. V první všední den výluky lidé zcela zaplnili stanici tak, že načas musel být omezen provoz metra a vstup do stanice byl uzavřen. Situace se zklidnila poté, co dopravní podnik oddělil výstupní a nástupní prostor vestibulu metra páskami. Problémy totiž vznikaly zejména tím, že se promíchali nastupující a vystupující a prostor ucpali. Od čtvrtka je navíc jeden ze tří eskalátorů ve stanici metra Pražského povstání mimo provoz kvůli technické závadě.

Fotogalerie
6 fotografií