Původní verzi pravidel magistrát schválil letos v únoru, nyní je na základě jednání s místními obyvateli ještě zpřísnil. Provozovatelé restaurací a barů na lodích a pořadatelé akcí mohou podle aktualizovaných pravidel dále pouštět reprodukovanou hudbu, pokud se zvuk nebude přehnaně šířit.

 

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že s ohledem na rychlé zavedení změn dostanou provozovatelé, kteří už mají akce naplánované, pro toto léto výjimky. „Nová opatření by měla zklidnit okolí náplavek, zároveň by ale neměla mít zásadní vliv na jejich provoz. Jedná se o kompromisní řešení, kde hledáme tenkou hranici mezi kulturně-společenským vyžitím uživatelů náplavek a klidem místních,“ uvedl radní Jan Chabr (TOP 09).

Pražská koalice letos také zřídila pozici koordinátora náplavek, kterým je Jiří Sulženko. „Ačkoliv je náplavka také veřejným prostorem, hudební akce pod širým nebem v její blízkosti byly dosud tolerovány. Vzhledem k jejich množství a hlučnosti se ale bohužel staly neobhajitelné ve vztahu k předpisům, které platí pro zbytek Prahy,“ uvedl. Dodal, že v sezoně bude mít výjimku z pravidel jedna větší akce měsíčně.

Praha teď rekonstruuje podskalskou a smíchovskou náplavku. Opravuje i 19 kobek, ve kterých by v budoucnu měly být toalety, kavárny či výstavní prostory. Opravy náplavek magistrát zahájil loni, první fáze má podle projektu stát 225 milionů korun. Podle Chabra bude pražská koalice ještě rozhodovat o tom, nakolik bude pokračovat v dalších plánech minulého vedení. Počítaly například s vybudováním bazénů v řece, sloužících jako lázně.

Fotogalerie
4 fotografie