V jejím čele má stanout právnička, bývalá poslankyně a ministryně a nynější pražská radní Hana Kordová Marvanová (STAN), která byla za komunismu z politických důvodů odsouzena. Marvanová patřila mezi zakladatele Nezávislého mírového hnutí. V březnu 1989 byla odsouzena k deseti měsícům vězení.

V komisi by dále měli zasednout badatel a ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět nebo Mikuláš Kroupa z organizace Post Bellum. Kromě výše zmíněných v komisi usedne opoziční zastupitelka a právnička Jaroslava Janderová (ODS), která působí mimo jiné jako místopředsedkyně občanského sdružení Publicum commodum zabývajícího se totalitními režimy. Komise bude mít celkem 12 členů a budou v ní i historik Petr Blažek nebo pražský zastupitel Lubomír Brož (ANO).

„Komise by měla připravit vše potřebné, aby bylo možné v letošním roce, kdy si připomínáme osmdesáté výročí nacistické okupace a třicáté výročí konce komunistického režimu, rozhodnout v zastupitelstvu o založení muzea, které by připomínalo památku obětí totalitních režimů, ale také statečnost občanů, kteří se na základě svého demokratického přesvědčení rozhodli bojovat za svobodu,“ píše se v dokumentu, který v úterý projednají pražští radní.

Zbývá otázka: Kde?

Co bude náplní muzea, lze s ohledem na prodělané století zkušeností s nacismem a komunismem snadno odhadovat. Na co se však odpovídá hůře, je otázka: kde by muzeum mělo stát?

V rámci loňských povolebních koaličních jednání prosazovala Praha Sobě vznik muzea v bývalém Borůvkově sanatoriu v Legerově ulici, kde zemřeli Jan Palach a páter Josef Toufar. Spojené síly jej zase chtěly v podzemí bývalého Stalinova pomníku. Z druhé varianty již sešlo, kdy radní pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha Sobě) chce v podstavci vytvořit prostor pro pouze dočasné výstavy a akce.