Chystá se velké cvičení složek integrovaného záchranného systému, avizovali už v dubnu policisté a záchranáři. Sháněli totiž dobrovolníky, kteří se stanou zajatci či oběťmi teroristů, již 18. června v časných ranních hodinách zaútočí na obchodní centrum na pražském Andělu. Pražské složky integrovaného záchranného systému si tak mají při dosud největším cvičení pořádaném pražským ředitelstvím policie vyzkoušet taktický postup a kooperaci, aby byly na podobnou tragédii náležitě připraveny. Mezi figuranty se přihlásil také Blesk.cz. 

Zhruba tisícovka figurantů se schází v předvečer akce ve smíchovské stanici městské policie. Dovnitř nejprve proudí lidé, kteří mají hrát zraněné - jejich pečlivá příprava totiž zabere nejdéle času. Zruční maskéři musejí postupovat přesně, ale rychle, aby zhruba stovku obětí stihli věrohodně nalíčit včas. A že se na nich jaksepatří vyřádí - už po pár minutách, co se maskéři chopí svých nástrojů, jsou k vidění hororové a až děsivě reálné střelné rány i drobnější oděrky na nejrůznějších částech těla a spousta, spousta krve. Čas běží a zraněných přibývá, do začátku cvičení, který je plánovaný na 00:30, zbývá už jen pár posledních hodin. Když jsou maskéři s člověkem hotoví, dostává stále ještě živá a veselá oběť cedulku s podrobným popisem svého zranění - to proto, aby se záchranáři v terénu lépe orientovali a poskytli každé oběti adekvátní péči. 

Nejpečlivěji si maskéři vyhrají se středně a těžce zraněnými rukojmími. Pro ty má cvičení skončit skutečně pozdě, záchranáři je totiž z místa činu budou odvážet rovnou do motolské nemocnice, kde cvičení také probíhá. Už teď ale vím, že tam se nedostanu - situace mi totiž místo hrůzostrašného šrámu přes obličej přisuzuje jinou roli. 

Návrat ke cvičení

V devět hodin večer se skupiny figurantů začínají řadit na perónu. Ke všem, včetně té naší, pak začínají promlouvat dva instruktoři. Podrobně nám líčí „pravidla hry“ a upřesňují, jakou roli v celé akci budeme mít. Když pak rozdávají povinné ochranné brýle a špunty do uší, napětí mezi figuranty narůstá. Cítit je hlavně mezi nováčky. Ostřílení matadoři se poznají na první pohled - jsou uvolněnější a často mezi sebou vtipkují. „Dělám to kvůli adrenalinu. Těch cvičení jsme absolvovali opravdu hodně. Každé bylo trochu jiné, každé bylo velký zážitek,“ říká mi postarší muž, jehož výraz prozrazuje, že se už naoko smrtící palby nemůže dočkat. Další se těší na to, jak svůj úkol zvládnou policisté. „Vidět zásahovou jednotku je vždycky zážitek,“ prozrazuje Jakub.

Zhruba tři hodiny před začátkem akce se naše skupina, která čítá asi 200 lidí, konečně dostává do obchodního centra. Většině z nás je mezi 20 a 30 lety, je tu zhruba stejně mužů jako žen. Pohybujeme se v přízemí obchodního domu, povídáme si a tváříme se jako běžní zákazníci, kteří si přišli nakoupit. Běžné ale není zhola nic. I když už čekáme dlouho, adrenalin nezadržitelně stoupá.  

Přibližně sto figurantů bylo namaskováno jako poranění civilisté.
Autor: ZZS HMP

Poslední minuty před útokem už jsou k nevydržení. Je takřka fyzicky cítit, jak vzduch těžkne. Ačkoliv se zdá, že bychom měli být na nadcházející situaci připraveni, vůbec tomu tak není. Nikdo z nás totiž netuší, odkud se teroristé vyřítí.  

V roli zajatce

A pak najednou prásk. Výbuch. Výstřely. Křik. Úsměvy na tvářích dobrovolníků zmizely jako mávnutím kouzelného proutku. Muži a ženy, v jejichž blízkosti stojím, řvou jako o život, utíkají, snaží se schovat. Začíná lítý boj o život. Sám jsem překvapený, jak skutečné všechno je. Zvuky, obrazy i pocity, panika je takřka hmatatelná. Nechávám se strhnout proudem dusajících nohou a snažím se spolu s davem dostat co nejdále od teroristů. Od výstřelů, které jako by nám skutečně létaly nad hlavami. 

Utéct se ale nedá. Teroristé nás totiž obkličují ze všech stran. „Lehnout! Všichni lehnout a ruce za hlavu! Ani hnout!“ křičí na nás maskovaní muži se samopaly a výhrůžně střílejí do vzduchu. Pak začínají kontrolovat zajatce, kteří leží na podlaze v přízemí. Modlíme se, aby už dorazila zásahovka a z pekla nás vysvobodila. 

Figuranti pomáhají s vynášením zraněných.
Autor: Blesk:David Malik-CNCenter A.S. David Malík

Jen co se statečnější z figurantů dostanou z šoku, začnou se v davu projevovat první hrdinové. V nestřežených chvílích se opatrně dostávají ke zraněným, kteří jsou rozeseti po přízemí, a snaží se je uklidnit: „Kde tě to bolí? Neboj se, to zvládneš. Odneste ho,“ povzbuzují zraněné. A skutečně - brzy se dokonce najdou odvážlivci, kteří zraněné poponášejí dál, když se teroristé zrovna nedívají. 

Gumové rukavice

Nejaktivnější ze „zdravotníků“ je asi osmičlenná skupina, u nichž bez hnutí ležím. Později zjišťuji, že jsou to studenti medicíny, mají s sebou gumové rukavice, a dokonce i lékárničku. V takové situaci je to neocenitelná první pomoc. „Tihle teroristi jsou ale hodní. Když to bylo minulý rok v kongresovém centru, z těch šel opravdu strach,“ hodnotí mezi řečí předčasně jedna z nich, Lucka.

Policisté nakonec rukojmí osvobozují, detaily zásahu včetně taktiky ale kvůli bezpečnosti prozradit nemůžeme. Ven z centra vycházím stejně jako zbytek rukojmích s rukama nad hlavou, policisté nás pak delegují dál. Vidím, že nad hlavami nám létá policejní vrtulník. Na to, že jsou dvě hodiny ráno, je venku obrovský hluk a šrumec. Lidé z okolních domů nemohou spát, a tak se na celou podívanou koukají z okna.

109 zraněných

Záchranáři před budovou přebírají zraněné, kteří se stále drží své role - prosí o pomoc, pláčou, zoufale křičí, a odvážejí je do motolské nemocnice. Zhruba od jedné hodiny ranní je aktivovaný traumaplán. „109 zraněných (figurantů), 64 dospělých (4 mrtví) a 45 dětí. Traumaplán nejvyššího stupně byl vyhlášen v 1:13 a ukončen ve 4:30,“ bilancuje pak Fakultní nemocnice Motol útok.  

Video
Video se připravuje ...

Protiteroristické cvičení proběhlo 18. června časně ráno v obchodním centru na Smíchově. Blesk.cz

Kromě policistů, hasičů a záchranářů se cvičení účastnili i zaměstnanci magistrátu, dopravního podniku a příslušníci městské policie. „Česká republika je bezpečnou zemí, to ale neznamená, že bychom neměli být připraveni na takovéto akce. Je to způsob, jak si vyzkoušet příslušné postupy,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Jsem přesvědčen, že policie a integrovaný systém by takovouto situaci zvládly,“ zhodnotil na závěr.

Na oficiální stanovisko, jak se protiteroristické cvičení povedlo, si ještě počkáme. Teprve v následujících týdnech, po vyhodnocení záznamů, se uvidí, jestli všechny složky integrovaného záchranného systému fungovaly správně. 

Prohlédněte si fotogalerii z celého cvičení. Upozorňujeme, že některé fotografie realisticky zobrazují násilí, nejsou proto vhodné pro slabší povahy.

Fotogalerie
62 fotografií