Töpfer na jednání výboru řekl, že divadlu již odborníci zakázali používat několik jevištních technologií. Některá představení tak musela být stažena, jiná přesunuta či upravena jejich jevištní výprava. Problémy má divadlo jak s jevištěm, tak třeba i elektroinstalacemi. „Je to technický skvost, ale nefunguje a je neopravitelný. Jsme v situaci, kdy budovu udržujeme v chátrání. Ačkoliv zvenku vypadá pěkně, střeva jsou ve špatném stavu,“ řekl Töpfer.

Divadlo již uspořádalo výběrové řízení například na vytvoření studií jevištní technologie, jednalo s památkáři a vybralo firmy na stavebně-historický průzkum a pasportizaci památek. Töpfer řekl, že vedení divadla čeká tendr na projekt a dodavatele rekonstrukce jak technologií, tak budovy. „Předpokládám, že když budeme pilní a nikdo se v řízeních neodvolá, tak bychom se mohli dostat k rekonstrukci někdy v roce 2022,“ řekl.

Na kolik oprava vyjde, zatím není jasné. Bude mimo jiné záležet na podobě a ceně projektu nebo výsledku tendru na dodavatele. Předseda výboru pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) řekl, že jen rekonstrukce jeviště vyjde na asi 350 milionů korun.

Divadlo má před sebou jen dvě cesty. Buď se kompletně předělá, nebo tam můžeme mít pomníček, ale ne divadlo. Pokud nebudeme uvažovat koncepčně a velkoryse, pokud to neuděláme, tak to divadlo skončí,“ řekl bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Ten také řekl, že město může začít šetřit peníze na opravu již nyní.