Zhruba třicet taxikářů se v pondělí v devět ráno sjelo na Strahov - protestují proti chystané novele silničního zákona. Ačkoliv se shromáždění, jež pořádá Sdružení českých taxikářů (SČT) koná v hlavním městě, taxikářů z Prahy je jen zhruba polovina. Své zástupce tu má Ostrava, Příbram, Plzeň či Karlovy Vary. Všichni účastníci vyfasovali transparenty s nápisy „Zastavte nelegální řidiče!“ nebo „Ministře Ťoku, odstupte!“ a kolem jedenácté se vydali do centra města, tentokrát pěšky. Průvod šel přes Dlabačov, Pohořelec, Loretánskou ulici, Hradčanské náměstí a Nerudovu na Malostranské náměstí, kde se koná hlavní protestní shromáždění. Demonstraci na Malostranském náměstí mají taxikáři nahlášenou na tři dny, pravděpodobně ale skončí dneškem. Na celý průvod dohlíželi policisté.

Když se taxikáři po poledni, kdy dorazili na náměstí, dozvěděli o odstoupení ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) z vlády, k němuž ho vyzývali prostřednictvím transparentů, ozval se mohutný jásot. „Babiše za Ťokem,“ skandovali.

Zhruba ve tři čtvrtě na jednu se pak vydali na americkou ambasádu předat dopis adresovaný velvyslanci Stephenu Kingovi, v němž upozorňují na „zasahování americké velvyslankyně do legislativního procesu a bránění snahám polské legislativy a exekutivy regulovat činnost společnosti Uber tak, aby plnila zákonné normy pro běžnou taxislužbu“ a vyjadřují obavy nad tím, aby se totéž nedělo i v Česku. Dopis se jim předat nepodařilo, budou ho posílat poštou. 

Další psaní s výzvami pak přinesli na Úřad vlády. „Ve spolupráci s námi vznikla ne sice ideální, ale přesto akceptovatelná podoba novely zákona. Nicméně jste tuto novelu změnili tak, že ohrožuje 150 tisíc pracovních míst. Připravovaná legislativa ničí lokální byznys, namísto aby zaručovala rovné podmínky. Požadujeme po vládě, aby jednala v zájmu lidu této země a nepodléhala tlaku nadnárodních korporací se silným diplomatickým krytím. Požadujeme vznik nové pracovní skupiny,která by se úpravou novely zabývala,” stojí v něm.

Současná podoba novely podle řidičů obor dereguluje a snižuje laťku pro řidiče na naprosté minimum, což vyhovuje nadnárodním firmám, ale povede to k likvidaci tradičních taxislužeb a zhoršení kvality nabízených služeb. „Nejvíc nám vadí to, že odpadá profesní zkouška – že tu práci může vykonávat kdokoliv, kdo o ni zažádá. Není to dobré, co se týče bezpečnosti, a ohrožuje to i nás, protože nás nahradí levná pracovní síla,“ řekl na shromáždění Martin Běhounek ze SČT.

Video
Video se připravuje ...

Zástupce Sdružení českých taxikářů Martin Běhounek. David Malík

Taxikáři podle svých slov zaznamenávají velké snížení příjmů. „Mám rok od roku zhruba o polovinu menší tržby. Nevadilo by mi to, kdyby to bylo fér, ale v případě Uber to tak není. Aby bylo, museli by dělat to, co musíme my - každoroční technická zkouška, různé testy, mít taxametr, který stojí 20 tisíc,“ řekla Blesk.cz taxikářka Saglar Kozaeva (40), která se tím živí pět let a účastnila se všech dosavadních protestů. „Začínal jsem se starým peugeotem, vozil jsem lidi ve volze a v žigulíku. Zažil jsem krize v roce 1979, kdy se zdražovaly služby taxi a stávkovalo se, i po roce 1989, kdy nastala pro taxikáře úplně nova situace. To, co se děje teď, je ale největší problém, který jsem zažil,” popsal Blesk.cz Jiří Leubner (73), jeden z protestujících taxikářů.

Ochrana proti předraženým službám?

Ministerstvo dopravy si za návrhem stojí. „Prioritní je pro nás ochrana občanů proti předraženým taxislužbám, a proto chceme umožnit legálně využívat i mobilní aplikace bez nutnosti použití taxametru,“ uvedla mluvčí ministerstva Lenka Rezková. Novela také podle ní nově umožní efektivnější obranu cestujících například před předražením. Má také chránit podnikatelské prostředí možností postihnout správními prostředky řidiče a poskytovatele služby, což je nyní komplikované.

V Praze podle údajů magistrátu působí 9800 taxikářů, dalších skoro 3000 šoférů jezdí pro alternativní přepravce Uber a Taxify. Proti alternativním taxislužbám v minulosti taxikáři protestovali opakovaně. Začátkem loňského roku s cílem poukázat na nerovné podmínky uspořádali čtyři pomalé jízdy Prahou, kdy stovky aut blokovaly dopravu.

Video
Video se připravuje ...

Protest taxikářů, pochod na Malostranské náměstí, 8. dubna 2019. David Malík

Fotogalerie
58 fotografií