Oslovili jsme větší pražské nemocnice: Nemocnice Na Bulovce, Nemocnice Na Homolce, Fakultní nemocnice v Motole, Thomayerova nemocnice, Všeobecná fakultní nemocnice, Ústřední vojenské nemocnice, Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského a Nemocnice Na Františku.

Všechny oslovené nemocnice mají ve svých směrnicích zakázané vnášení zbraní do areálu. V případě, že by zaměstnanec uviděl osobu se zbraní v ruce, je povinen neprodleně kontaktovat policii ČR. Jenže pak jsou mezi jednotlivými nemocnicemi v jejich zabezpečení rozdíly.

Školení proti střelci

Zástupci nemocnic se shodují se slovy ředitele vinohradské nemocnice Robertem Grillem: „Nemocnice musí být 24 hodin denně a 365 dní přístupná komukoli, kdo může být potenciálním pacientem. Zatím ta bezpečnostní opatření nejsou rozvinuta tak, abychom uměli eliminovat třeba vnos zbraní nebo výbušnin,“ řekl pro Radiožurnál Grill.

Jeho slova záhy potvrdil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO): „Pokud jde ale o standardní oddělení, tak si musíme uvědomit, že každý rok probíhají desítky tisíc hospitalizací. A prohlížet každého pacienta, prohlížet mu osobní věci, není kvůli jednomu incidentu, který je skutečně zcela ojedinělý, namístě,” nechal se v rozhovoru pro Radiožurnál slyšet ministr.

Přesto jsou mezi jednotlivými nemocnicemi z hlediska bezpečnosti velké rozdíly. Většina z nich nechala své zaměstnance proškolit ve způsobu, jak jednat v krizových situacích nebo s agresorem. Trénují se například scénáře se střelcem: „V loňském roce ve spolupráci s Policií ČR proběhla opakovaně školení zaměstnanců nemocnice ve smyslu, jak se zachovat při vniknutí šíleného střelce do nemocnice,“ říká tisková mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Dostálová.

Pravidelně pak probíhají školení zaměstnanců, většinou ve spolupráci s policisty: „Plánujeme proškolit náš zdravotnický personál, jak v rizikových situacích jednat. Máme zde i několik bývalých veteránů z misí, kteří by zvládli odborně zbraň odebrat a následně uschovat,“ přibližuje letošní plány Michal Kotalík, vedoucí Odboru pro vnitřní bezpečnost a krizové řízení v motolské nemocnici.

Vlastní zásahovka

V nemocnicích, v nichž jsou přes noc otevřené ambulance, se většinou nachází i kamerové systémy a pevné telefony jsou vybavené přímou linkou na ochranku nebo policii. V případě nutnosti by policisté do oslovených nemocnic dojeli od dvou do pěti minut.

Nejlepší bezpečnost má Všeobecná fakultní nemocnice, která oproti ostatním disponuje SOS tlačítkem na vlastní zásahovou skupinu: „Jedná se o 4 bývalé policisty, kteří mají vlastní vozidlo, s nímž jsou schopní do jedné minuty dojet do jakéhokoliv pavilonu, kde je nutná jejich přítomnost. Nejčastěji pomáhají s opilými a agresivními pacienty na ambulancích,“ prozradil Filip Brož, mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice.

Střelby v nemocnicích

Zaměstnanci ambulancí jsou navíc vybavení SOS náramkem, kterým kdykoliv mohou přivolat pomoc. Náklady na bezpečnost byly podle Brože nízké, kupříkladu za kamerový systém zaplatili asi sto tisíc korun a nyní platí pravidelný plat mužům ze zásahovky, bezpečnost nemocnice se však výrazně zvýšila.

České nemocnice v minulosti několikrát zažily případy střelby, vesměs ovšem bez vážnějších následků. V září 2005 agresivní muž zaútočil v táborské nemocnici na přivolané policisty. Z opasku jednomu vytrhl služební zbraň a šestkrát z ní vystřelil. Nikdo nebyl zraněn. Bez zranění skončily i dva další případy z roku 2014, ve kterých hrála roli střelná zbraň. Nejprve v červnu střílel pacient ostravské fakultní nemocnice, který zbraň sebral pracovníkovi ochranky, podruhé pak v září jen vyhrožoval se zbraní v ruce opilý muž v pražské střešovické nemocnici. 

Fotogalerie
16 fotografií