Újezd v současnosti funguje spíš jako křižovatka řady tramvajových spojů, projíždí tudy i tranzitní doprava. Snahou zamýšlených úprav je přinést změny v lokalitě, která by se měla stát mnohem přívětivější pro chodce. Institut plánování a rozvoje toto místo vnímá jako hlavní vstupní bránu na Petřín, ke které je proto zapotřebí se adekvátně zachovat.

„Dokončili jsme koncepční studii k tomuto území. Ta bude sloužit jako další podklad pro navazující úpravy a rekonstrukce v lokalitě, například mostu Legií. Na křižovatce ulic Újezd – Vítězná je navrženo posunutí zastávek směrem blíže ke křižovatce,“ uvedl tiskový mluvčí IPR Marek Vácha, podle kterého se zastávky promění na takzvané „mysové“, což znamená, že se rozšíří chodník a auta budou jezdit po kolejích.

„Na koncepční studii však bude navazovat další prověření navrženého řešení této křižovatky. V současné chvíli se ke studii vyjadřují jednotlivé magistrátní odbory,“ dodal Marek Vácha. Ten zároveň uvedl, že po vyjádření zmiňovaných odborů přijde rozhodující slovo rady pražského magistrátu.

Co zamýšlí Praha 1?

Zmiňovanému tématu se věnuje také radnice Prahy 1. „Touto úpravou by mělo dojít k výraznému zklidnění automobilového provozu v této oblasti,“ potvrdil radní pro dopravu Prahy 1 David Skála (Praha 1 Sobě).

Újezd čekají změny, má se tu výrazně zklidnit doprava.
Autor: Daniel Vitouš

Na sociálních sítích se objevily názory, podle kterých by si Újezd zároveň zasloužil snížení maximální povolené rychlosti na 30 kilometrů v hodině. Městská část potvrzuje, že se této variantě věnuje – avšak nejen pouze na Újezdu, ale i v dalších lokalitách Prahy 1.

„Zavádění zón s takto sníženou rychlostí je naší prioritou na více místech v centru. Momentálně pracujeme na studii, která určí, ve kterých lokalitách je toto opatření potřeba nejvíce a kde například ke zklidnění postačí jiná úprava,“ dodal k tématu David Skála. Kdy přesně a do jaké míry budou všechny popisované změny realizované, zatím nelze předjímat, dokud vedení úřadů neposvětí finální podobu těchto opatření.

Fotogalerie
12 fotografií