Správné pojmenování pro zmiňované onemocnění je „FIV“, což znamená zkratku pro „felinní imunodeficientní virus“. Je infekční pouze pro kočkovité šelmy a na lidi se nepřenáší. U koček způsobuje pomalý rozvrat imunitního systému. „Tito jedinci pak přejdou do stadia, které se nepopisuje jako AIDS, ale při kterém zrovna tak umírají na běžné nemoci, protože nejsou schopni se jim bránit,“ vysvětlil veterinář Samuel Evinic z pražské kliniky Metropolevet.

Podle odborníka jsou hlavním zdrojem nákazy kočičí šarvátky. Virus se totiž přenáší také slinami. Pokud se tedy kočka poprala s infikovaným jedincem, kterého podrápala, a pak si olíže packy a drápy, nakazí se. Možností přenosu je víc, patří mezi ně teoreticky krevní transfuze, pohlavní styk nebo přenos z matky na koťata, dle veterináře jde ale typicky o nemoc kocourů, kteří se poperou s jiným samcem o kočku.

Nákaza na jednom místě

Zajímavé je, že nemoc se často vyskytuje v určité lokalitě. „Stává se, že rok tuto nemoc nevidím. Za poslední týdny jsem ji diagnostikoval čtyřikrát,“ uvedl Samuel Evinic, podle kterého se onemocnění často odhalí díky terénním činnostem různých spolků. Pokud se například plánuje plošná kastrace někde v chatové osadě, správně se před zákrokem tyto testy dělají. „Někdy se takto najde lokalita, kde skoro všechny kočky na jednom místě jsou pozitivní,“ popsal veterinář.

V případě lidského viru HIV dnešní medicína dokáže výrazně zkvalitnit život postižených pacientů, podle odborníka je situace u zvířat zatím horší. V USA prý existuje lék, který dokáže kočkám s FIV prodlužovat život, v Evropě se ale nevyskytuje. Pokud však nakažení mazlíčci dodrží doporučenou péči, jsou schopni dožít se poměrně normálního věku. „Do péče patří kvalitní výživa, očkování pouze takzvanou neaktivní vakcínou, nikoliv živou. Nutné jsou pravidelné návštěvy a kontroly u veterináře,“ sdělil Evinic.

Jak tomu předcházet?

V rámci prevence je dle odborníka dobré mít pro své kočky kontrolovaný výběh, ze kterého se kočka nedostane. Zabrání se tak potulování, během kterého nákaza hrozí nejvíce. Zároveň se z tohoto důvodu doporučuje kastrace, protože kocouři ztratí potřebu udržování velkého teritoria a soubojů o kočky.

Podle zahraniční studie je ve Spojených státech amerických asi pět procent veškeré kočičí populace nakaženo virem FIV. U nás takové pozorování nikdo nezpracoval, Samuel Evinic však ze své praxe vypozoroval, že ročně ošetří zhruba šest tisíc koček, přičemž tuto nemoc má 10 z těchto pacientů. Existuje také onemocnění FELV, což je obdoba kočičí leukemie. Tato choroba je podle Samuela Evinica mnohem agresivnější, kočky mívají často nádory a umírají dříve. Paradoxem ale je, že této nemoci se některé kočky dokážou samy zbavit, což u FIV zatím nikdo nepopsal.