Inspirací pro vzhled nových varhan pro svatovítskou katedrálu byla Panská skála mezi Novým Borem a Kamenickým Šenovem, kterou proslavila kultovní pohádka Pyšná princezna z roku 1952. Díky svému vzhledu se jí přezdívá „varhany“, proto se vznik monumentálního hudebního nástroje na motivy tohoto skalního útvaru vyloženě nabízel.

„Když jako designér stojíte před výzvou navrhnout něco do takového prostoru, je to obrovská zodpovědnost. Probíhaly například i diskuze s památkovou ochranou kvůli zachování rozetového okna za varhanami, které zobrazuje stvoření světa. Panská skála je jedinečná. Když v zimě zamrzne, led vytvoří mezi pomyslnými píšťalami krystalické tvary, skála se doslova blyští,“ uvedl během odhalení designu varhan Peter Olah, návrhář společnosti Škoda Auto.

Jak se automobilka dostane k tomu, že navrhuje varhany do Chrámu svatého Víta? Podívejte se na vysvětlení:

Chystané umělecké dílo by podle designéra mělo katedrálu dotvořit, v žádném případě na sebe nesmí poutat všechnu pozornost. „Nechceme do chrámu přinést samostatný designový artefakt, ale chceme pro něj vytvořit šperk z křišťálu. Když je něco krásné, není třeba to přetvářet, ale jemně krásným šperkem ozdobit,“ vysvětlil Peter Olah.

Jak to bylo, je a bude?

Myšlenka na vznik nových varhan pro Chrám svatého Víta je stará téměř 5 let. Tehdy vznikl Nadační fond Svatovítské varhany, který od té doby pořádá stále probíhající veřejnou sbírku. Vybralo se už přes 66 milionů korun, cílová částka je 80 milionů. Varhany se už v současnosti realizují v malé španělské obci El Papiol nedaleko Barcelony, kde se nachází dílna varhanáře Gerharda Grenzinga.

Předlohou pro varhany byla Panská skála.
Autor: David Malík a archiv Blesku

„K dnešnímu dni máme hotovy asi tři pětiny všech píšťal. Nástroj by měl být vyroben v květnu příštího roku. Přes léto by se nástroj měl kompletovat, proběhne technická montáž v dílně v El Papiolu tak, aby nástroj byl přesně za rok zhotoven, odzkoušen a katedrální varhany poprvé zazněly v dílně. Následně bude nástroj rozebrán a v lednu 2020 převezen do katedrály a postupně sestaven, aby v pozdním jaru poprvé zahrál v katedrále,“ nastínil další vývoj Štěpán Svoboda, organolog a manažer projektu.

Zmiňovaná veřejná sbírka na realizaci varhan stále trvá. Do této chvíle eviduje nadační fond téměř 6 tisíc dárců, mezi které patří jednotlivci, firmy nebo města a obce. Další až desetitisíce lidí pak finanční částku věnovaly prostřednictvím dárcovské sms nebo ve sbírkových pokladničkách po celém Česku. Jakmile se varhany slavnostně zprovozní, chystají se různé doprovodné akce. Myšlenkou je, aby se varhany neuzavřely v katedrále, ale aby se naopak chrám i s tímto hudebním nástrojem otevřel veřejnosti.

Fotogalerie
9 fotografií