Vrták v neděli dopoledne pronikl betonovou stěnou tunelu metra a způsobil průsak spodní vody, kvůli němuž metro zhruba dvě a půl hodiny mezi stanicemi Náměstí Míru a Petřiny nejezdilo.

Podle tiskové mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Anety Řehkové je již znám technologický postup prací a podnik v pátek stavebníkovi předá souhlas se zahájením oprav společně s podmínkami pro jejich uskutečnění. Od zprovoznění metra v neděli je voda z průsaku svedena na stěnu tunelu a soupravy metra stanicí projíždějí sníženou rychlostí.

Kromě nákladů na samotné opravy bude muset společnost zaplatit i za mimořádné jízdy služebních vlaků, které je nutné objednat, dodala Řehková. Podle vyjádření mluvčí vznikajícího centra Bořislavka Dity Vašíčkové je stavba pro podobné případy pojištěná.

Za čtyři roky hotovo

Administrativní centrum Bořislavka bude stát nad stejnojmennou stanicí metra u Evropské třídy. Dlouho plánovaná stavba začala letos v dubnu a podle dřívějších informací by měla být hotova do konce roku 2022. Ve čtyřech prosklených budovách vzniknou kanceláře a obchody. V minulosti rozsah výstavby kritizovali místní obyvatelé.

Investorem stavby je firma KKCG Real Estate, která má ve skupině KKCG na starosti komerční a rezidenční development a facility management, tedy výstavbu, rozvoj i správu budov. V Praze loni dokončila projekt 50 nízkoenergetických domů v Šáreckém údolí a pracuje na dalším rezidenčním projektu Pomezí v Praze 5. Skupina KKCG působí také v energetice, loteriích či turistice. Spravuje společnosti s celkovou účetní hodnotou asi 5,2 miliardy eur (přes 134 miliard korun).

Fotogalerie
11 fotografií