Den co den se místní obyvatelé obávají, jak to bude „smrdět“ venku tentokrát. Na vině je továrna na výrobu granulí pro domácí zvířata společnosti VAFO s.r.o. v Chrášťanech. Do boje proti zápachu investovala firma již miliony korun. Poslední novinkou byla technologie se studenou plazmou, která má odér lapat, ale podle odborníků nefunguje správně.

Podle starostky Zličína Marty Koropecké (STAN) je smrad nesnesitelný. „Jako městská část nemáme tolik možností, jak zakročit. Minulý rok tu přes dva tisíce lidí podepsalo petici, ale až teprve teď inspekce našla pochybení,“ říká zoufalá starostka.

Z dokumentu, který získal Blesk.cz, vyplývá, že Česká inspekce životního prostředí prováděla v srpnu a září pět kontrol. Při jedné z nich dne 23. září došlo ke zjištění, že „stacionární zdroj není provozován v souladu s platným povolením provozu“. Inspekce proto zahájila řízení o přestupku a VAFO musí chybu napravit.

Továrna se chce zvětšit

Podle vyjádření firmy za špatné zachytávání zplodin může nejspíš fotovoltaická elektrárna, která vyrábí elektrickou energii s kolísavým napětím. To má za následek špatnou funkci lapače se studenou plazmou. Výrobce krmiv dočasně připojil další zdroj elektrické energie, aby docílil lepšího výkonu, to ale podle místních nepomohlo.

Dalším velkým strašákem obyvatel je rozšíření továrny. O to firma VAFO nedávno požádala Středočeský kraj, který změnu 20. září povolil. Proti tomuto rozhodnutí se 5. října odvolali zastupitelé pražského magistrátu. „S rozšířením stávající výrobny krmiv nesouhlasíme. Provozovny, které takto významně ovlivňují život obyvatel, by neměly být budovány v těsné blízkosti bytové zástavby. Záměr navíc nebyl posouzen z hlediska vlivu na životní prostředí,“ vysvětluje mluvčí Institutu plánování a rozvoje (IPR) Marek Vácha. 

Fotogalerie
5 fotografií