Osudný den se odehrálo drama jako z akčního filmu. „Pět minut po druhé hodině si policisté z Pohotovostní motorizované jednotky všimli muže na motorce, který se jim zdál podezřelý. Poté, co jej chtěli zastavit, jim ale začal ujíždět. Nejdříve jel po Argentinské a následně se dostali do Těšnovského tunelu, kde se ho policisté v protisměru pokusili zablokovat. Motorkář do nich následně narazil a s těžkými zraněními si jej převzali záchranáři,“ popsal tehdy policejní mluvčí Tomáš Hulan. 

Mužem, který policejní zátaras na místo postavil, byl podle serveru Aktuálně.cz policista Šimon Vaic. Nyní je obviněn z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za což mu hrozí až dva roky za mřížemi a zákaz činnosti. Podle tehdejšího vyjádření policejního mluvčího nenašli policisté na místě ani známku po brzdné stopě motocyklu. 

Podle znaleckého posudku ale řidič nemohl policejní auto do poslední chvíle vidět, protože vjelo do směru jízdy motocyklu zpoza středové stěny tunelu. Motorkář tak srážce podle posudku nemohl zabránit. Z posudku pak také vychází stanovisko GIBS. „Bylo tak porušeno omezení stanovené ustanovením § 53 odst. 5 zákona o Policii ČR, tedy aby osobě, proti níž je použito donucovacího prostředku, nezpůsobil újmu zřejmě nepřiměřenou povaze a nebezpečnosti jejího protiprávního jednání,“ uvedl mluvčí GIBS Martin Strouhal. 

Strouhal upozornil i na to, že inspekce spolupracovala a postupovala v trestním řízení v souladu s právním názorem dozorujícího státního zástupce. „Tento právní názor je v dané trestní věci pro GIBS závazný,“ dodal mluvčí.

Případ zvedl mezi policisty obrovskou vlnu solidarity napříč republikou. Veřejně ho podpořilo i vedení. „Vedení PČR tímto vyjadřuje plnou podporu obžalovanému policistovi, který ve středu stane před Obvodním soudem pro Prahu 8. Odbor vnitřní kontroly neshledal v jeho zákroku pochybení a s jeho závěry se ztotožňujeme i nadále. Případnou právní pomoc jsme v případě požadavku připraveni poskytnout,“ uvedli policisté na Twitteru. Později doplnili, že právní pomoc nabídli Vaicovi ihned po události. Soud s policistou začíná ve středu.