Kolem osmé hodiny večer dostali pražští policisté a záchranáři hlášení k výjezdu. Devětatřicetiletý psychicky narušený muž ohrožoval, a dokonce napadal své sousedy ve Slivenci. Když přišel do kontaktu s policejní hlídkou, okamžitě zmizel ve svém domě. Zabarikádoval se a odmítal vyjít.

Mezitím policisté zjišťovali podrobnosti od místních. Muž byl prý v psychiatrické léčebně a trpí blíže nespecifikovanou psychickou nemocí: „Dozvěděli jsme se o možném skladování nebezpečných chemikálií a opakované manipulaci s nimi a rovněž s otevřeným ohněm. V policistech to vzbudilo důvodnou obavu o život a zdraví osob v bezprostředním okolí,“ vysvětluje závažnost situace mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

Museli evakuovat okolí

Na místo proto přijely další policejní hlídky, oblast byla uzavřena a obyvatelé v okolí evakuováni. Poté se čekalo na příjezd specialistů: „Do Slivence zamířili policejní vyjednavači, hasiči, speciálně vycvičený pes pyrotechnické služby, plynaři a v neposlední řadě i policisté pražské zásahové jednotky,“ říká mluvčí.

V Praze-Slivenec se zabarikádoval muž a hrozil, že odpálí bombu.
Autor: David Malík

Policejní vyjednavači se snažili muže přemluvit, aby opustil dům. Ten si však nedal říct, a nakonec musela do domu násilně vniknout zásahovka. Psychicky narušeného muže zpacifikovali a s drobným zraněním předali záchranářům k ošetření. Nakonec zadržený putoval na psychiatrii.

Mezitím další odborníci prohledávali dům kvůli chemickým látkám a třaskavinám. Nic však nenašli: „Případ převzali kriminalisté, kteří na základě zjištěných skutečností zahájili ve věci úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu nebezpečné vyhrožování. K obnovení nočního klidu došlo až kolem půlnoci,“ dodává mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Fotogalerie
13 fotografií