Noutonice mají velmi starou minulost. Písemné zmínky o ní pochází už z roku 1045. Kostel sv. Jana Křtitele patří k vůbec nejstarším církevním stavbám na severu Prahy. Na samotném hřbitově se pak nachází náhrobky už z počátku devatenáctého století.

Podle příspěvků uživatelů internetových diskuzí se mají místem ozývat kroky. Někdy je slyšet i tichý šepot nebo smích malé holčičky od sousoší s úlem. Mnohé články se odvolávají k výpovědím místních obyvatel a k jejich vlastním zkušenostem. A co noutoničtí prozradili pro Blesk.cz?

Neklidné místo

Podle správy hřbitova stojí za duchařskými historkami keška: „Fámy o hřbitově se začaly šířit, když tam jeden kluk schoval kešku. Na internetu si k ní vymyslel i strašidelný příběh,“ říká žena ze správy, která si nepřeje být jmenovaná. A není se čemu divit.

Od té doby se na hřbitov hrnou lovci paranormálních jevů a redaktoři zkreslují výpovědi lidí, kteří se o místo posledního odpočinku starají. Proto neradi mluví s médii. Všechny jevy lze podle správy vysvětlit jednoduchou fyzikou: „Na hřbitově je pouze z jedné strany stromořadí, a proto když fouká vítr, předměty na hrobech šustí a zní jako kroky. Noutonice leží v nížinné oblasti a z toho důvodu se na hřbitov valí mlhy. Takže žádní duchové,“ vysvětluje.

Video
Video se připravuje ...

Procházka po noutonickém hřbitově. Jiří Marek

Místní hrobníci také nemají žádné děsivé zkušenosti. Mnohdy kopou hroby pozdě do noci a za dvacet let nic nezaznamenali. Pánové u jediného obchodu v obci taktéž pochybují: „Jednou tam spal přes noc kluk s holkou. Ráno přišli celí zmrzlí, ale nic neviděli,“ říká Ruda a dodává: „Chudák Hapka nemá žádný pokoj. Buď mu tam furt někdo leze, nebo má na hrobě vosy. Jedno léto se tam totiž zabydlely a museli je zlikvidovat,“ směje se Ruda.

Fotogalerie
18 fotografií