Podle informací Blesk.cz se kruhy kolem stromů objevily po 10. červnu. Tehdy dopoledne totiž místo vystříkala firma Sadovnický a zahradnický servis svým chemickým postřikem. O několik dní později už pod stromy ležely „dejvické“ kruhy.

Obyvatelé Prahy 6 začali ihned na zásah na pozemcích Národní technické knihovny reagovat. Zejména nesouhlasili s užitím chemického prostředku: „Nikdy jsem neviděla, že by tohle kdokoli předtím řešil tímto způsobem. A teď vidím podobné kruhy na místech, kde to vůbec nikdy nebylo a není potřeba,“ stěžuje si Adel na facebooku.

Důvod proč najatá firma sáhla k chemickému postřiku, vysvětluje mluvčí Národní technické knihovny Pavel Hortig: Stromy v parku před vchodem NTK3 jsou napadeny padlím (pozn. redakce choroba způsobovaná mikroskopickými houbami). Snahou knihovny je tyto stromy zachránit, a proto objednala k jejich ošetření odbornou firmu. Ta aplikovala postřik a součástí ošetření je i vytvoření metrového kola s mulčovací kůrou kolem jednotlivých kmenů,“ vysvětluje tajemství vzniku dejvických kruhů.

S chemií nebo bez?

Podle mluvčího má kůra udržet vláhu, zabránit růstu plevele a lépe chránit strom před mechanickým poškozením. Nad postupem najaté firmy se však pozastavují i odborníci. Barbora Berecová z Lesů hlavního města Prahy se již deset let stará o stromy v parku Stromovka: „Proti padlí jsme za celou dobu stromy stříkali asi dvakrát. Byly to mladé jarní stromky. U těch starších to neřešíme, na podzim napadené listí opadne a na jaře zase vyroste,“ vysvětluje sympatická Berecová.

Nevěřícně kroutí hlavou i nad použitím chemického přípravku: „V těchto vedrech mi to přijde jako nesmysl. Správně by se mělo stříkat do dvaceti pětadvaceti stupňů, což teď bývá jenom ráno. Chemie v těchto vedrech stromům spíše uškodí,“ říká Barbora Berecová.

Fotogalerie
9 fotografií