V Botanické zahradě hl. města Prahy se mísí krása rostlin v místech, kde by člověk byl nikdy neřekl, že je stále na půdě tuzemské metropole. Přesto chce vedení botanické zahrady pokročit ještě dále. Zahrada má totiž v plánu nové expozice.

Vůně hodná pozornosti

V první řadě chystáme otevření nového zastavení vonné stezky,“ uvedl pro Blesk.cz ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy Bohumil Černý. „To bude v tzv. rozáriu, což je název odvozen od růží, které jsou speciálně vyšlechtěné růže, jež voní po známých značkách parfémů.“ To má být otevřeno od 23. června. A právě z růží chystá Botanická zahrada i speciální edici toaletních vod.

„Dále chystáme otevření expozice medonosných rostlin a včel, která je zaměřená na symbiotický vztah mezi rostlinami a včelami,“ přiblížil ředitel dále chystanou expozici, která je určena spíše pro děti. „A v neposlední řadě chystáme spoustu investičních akcí, které se plánují realizovat zejména na podzim.“

Změny a novinky v Botanické zahradě

V budoucím čase projde botanická zahrada řadou proměn. Podle ředitele Černého se budou rekonstruovat cesty, vstupy či zázemí zahrady. U skleníku Fata Morgana se chystá další z přímých vstupů do botanické zahrady, u kterého navíc bude velká restaurace. „Cenová relace pokrmů bude standardní, nikterak přemrštěná,“ upřesnil ředitel Černý. „Zkrátka tak, aby si návštěvu mohl dovolit běžný zákazník zahrady.“

V nejbližší době se také chystá rekonstrukce Japonské zahrady, na které se budou podílet japonští zahradníci s přispěním japonské ambasády. V polovině července se také chystá tzv. African Food Festival, který seznámí veřejnost s africkými kulinářskými dobrotami a s africkou kulturou vůbec.

Kořeny osobností - kniha

Vyjma nejrůznějších inovací, které se do budoucna chystají, zúročila v knižní vydání botanická zahrada i svůj dlouholetý projekt Kořeny osobností. U slavnostního uvedení knihy byli například herec Jan Potměšil, olympijská vítězka v kajaku Štěpánka Hilgertová nebo Marcus Mucha, pravnuk Alfonse Muchy.

Letos jsme se rozhodli vydat knihu přibližující jak osobnosti, jež se do projektu zapojily v letech 2009-2017, tak i zajímavé či vzácné rostliny,“ sdělil Černý. „Je mi ctí, že se k nám tyto významné postavy současnosti vracejí a přijaly mé pozvání stát se kmotry této knižní novinky,“ uvedl dále v odkazu na publikaci, která je věnovaná osobnostem a rostlinám projektu Kořeny osobností.
Fotogalerie
51 fotografií