Na hromadném pohřebišti, ve kterém spočinulo mnoho „anonymních” obětí si v neděli dopoledne připomněli zástupci ČSBS, vlády, Parlamentu ČR, Kanceláře prezidenta či hl. města oběti druhé světové války. Podle Jaroslava Kalivody ze svazu bojovníků je zde pohřbeno kolem 160 lidí, kromě Čechoslováků také příslušníků italské, francouzské, jugoslávské a americké armády.

Padlí z povstání i mimo něj

„Ne všichni z nich padli v průběhu Pražského povstání. Část tvoří lidé, kterým s podařilo utéci z německých transportů, zapojili se do bojů a zemřeli až za několik měsíců v důsledku zranění, která utrpěli,” řekl ČTK Kalivoda, který je předsedou místní organizace ČSBS v Praze 8. „Těší nás, že se se zúčastnili i zástupci některých ambasád. Jen je nám líto, že bratři Poláci k nám už pět let nejezdí,” uvedl Kalivoda. Památník polské armádě je na Žernosecké ulici před školou. „Do Prahy dorazili až po desátém květnu, podíleli se ale na osvobození Náchodska a Krkonošska,” připomenul Kalivoda podíl polských vojáků na osvobozování Československa v roce 1945.

Odpoledne připomene ČSBS ještě památku obětí heydrichiády na střelnici v Kobylisích. Podle Kalivody má i toto místo těsnou spojitost s Pražským povstáním, byly tam totiž uložené zbraně, které Pražané k obraně potřebovali. „Jen na mostu Barikádníků, kde jsme byli včera, bylo pět barikád. Padlo tam přes 80 lidí. Nejmladší z nich byl 14letý kluk, který pomáhal dávat náboje do kulometu,” uvedl předseda.

Větší zájem děvčat

Jeho místní organizace patří mezi nejaktivnější, on sám pořádá přednášky ve školách a vodí školáky na místa spojená s válkou a osvobozením. „Zajímavé je, že se o to více zajímají děvčata než chlapci,” řekl. V organizaci je například také žena, která přežila koncentrační tábor Terezín, nebo syn ředitele strašnického krematoria. Tam Němci za války vozili těla popravených, zejména z Pankráce. Vedli jejich seznamy, které si po spálení těl brali zpět. „A oni (vedení krematoria) dokázali opsat seznamy asi 2500 lidí,” uvedl Kalivoda. Díky tomu se zachovala památka těchto popravených.

PRÁVĚ V PRODEJI! KNÍŽKA Z EDICE BLESKU ZRADA V MNICHOVĚ. KUPUJTE NA STÁNCÍCH NEBO OBJEDNÁVEJTE PŘED SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ZRADAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ZRADAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900 

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově
Autor: Blesk

Fotogalerie
5 fotografií