„Modernizace veřejných toalet v metru znamená kompletní přestavění prostor a změnu stavebních dispozic stávajících WC ženy a WC muži na každé stanici,“ uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Aneta Řehková. Použité materiály musí splňovat bezpečnostní podmínky pro provoz v podzemí.

 

U vchodu do všech WC bude kamera, turnikety a navigační systémem pro nevidomé. „Prostory budou doplněny bezbariérovou kabinkou, přebalovacím pultem, místností pro obsluhu a úklidovou místností,“ uvedla Řehková. Spolu s prostory toalet opraví DPP také provozní zařízení, to znamená kabelové rozvody a rozvaděče, čerpací fekální stanice, rozvody vzduchotechniky včetně strojovny a další.

Výběrové řízení

O toalety na všech linkách by se měl v budoucnu starat jeden správce. Toho DPP vybere ve výběrovém řízení. V současné době opravuje podnik záchody ve stanicích linky B Náměstí Republiky a Palmovka, na trase A na Skalce a na trase C na Vltavské. Do roku 2020 chce mít DPP hotovu opravu toalet ve 25 stanicích. 

Práce na veřejných záchodcích je za trest.
Autor: Eva Fornálová

DPP je největší městskou firmou a zaměstnává téměř 11.000 lidí. Jeho vlastníkem je Praha, která dává na provoz více než desítku miliard ročně. Podnik provozuje tři linky metra, tramvaje, autobusy a rovněž lanovku.