V Nových Butovicích most spojuje vstup do metra s pěším koridorem k poliklinice a radnici Prahy 13. Slouží pěším a cyklistům. Pochází z roku 1988. „V rámci stavby dojde k demolici a odstranění stávajícího mostu včetně pilířů a k vybudování nového. Rovněž bude obnovena plocha pod mostem a část navazujících chodníků,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková. Vybudováno bude také nové veřejné osvětlení a odvodnění mostu.

Opravy se dočkají také lávky na železničním mostě mezi Podskalím a Smíchovem. Ty musely být v uplynulých měsících kvůli špatnému stavu uzavřeny. „Dřevěná mostovka je viditelně opotřebovaná, prkna jsou značně deformovaná, mezery mezi jednotlivými mostinami jsou i 20 milimetrů. Lokálně jsou mostiny pokryty řasami, což svědčí o vlhkosti dřeva, a může tak docházet ke skryté hnilobě,“ uvedla mluvčí. Kromě konstrukce bude opraveno zábradlí a lávky budou natřeny proti korozi.

Ve špatném stavu je delší dobu řada pražských mostů a lávek. Loni v prosinci se zřítila lávka pro pěší mezi Císařským ostrovem a Trojou a na několik týdnů byl uzavřen Libeňský most - ten TSK musela podepřít. Opravu potřebují rovněž Hlávkův a Palackého most a chystá se rekonstrukce Barrandovského mostu. Pražští zastupitelé minulý týden přidali TSK na letošní opravy mostů, lávek a silnic přes 438 milionů korun.