Pouť si lze užít i večer a aniž byste ji přímo navštívili. Její osvětlení je vidět z trojských břehů i bohnického kopce. Mnoho tisíc světel se každý večer kromě pondělí rozzáří ještě do 15. dubna, kdy letošní Matějská pouť na výstavišti v Holešovicích končí. Kdo na ni rozhodně nebude vzpomínat s úsměvem, jsou sami provozovatelé atrakcí.

„Letošní návštěvnost je zoufalá kvůli chladnému počasí a je to pochopitelné, děti mrznou, ještě než vlezou na kolotoč,“ řekl Blesku Václav Kočka nejstarší za organizátora, společnost Kočka s.r.o. V minulých letech na atrakcích dovádělo pravidelně přes 150 tisíc lidí, letos je návštěvnost 5% oproti loňsku, zhruba 7,5 tisíce lidí. Provozovatelé zatím prý sotva vydělali na náklady, včetně elektřiny, která umožňuje pouti zářit. „Osvětlení je ale jedním z nejmenších nákladů, využívají se úsporné žárovky a LED osvětlení,“ dodal však Kočka.

Handicapovaní se zimy nebáli

Koho chladné počasí neodradilo, byly děti se zdravotním omezením nebo ty z dětských domovů, kterým byl určen pondělní Den pro postižené. „Nerozlišujeme, jestli jsou ty děti postižené fyzicky či nešťastným osudem, jsme rádi, že se sem vracejí a užívají si,“ řekl Blesku také Jan Kočka. Program plný hudby, vystoupení, kolotočů i dárků si nenechalo ujít zhruba osm tisíc účastníků.

Fotogalerie
8 fotografií