Velikonoční trhy letos odstartovaly v sobotu 18. března. Pentle, ptáčci i kuřátka na stromech a stáncích vítali jaro. Počasí ale připomínalo spíše zimu. O den později po sněhu však naštěstí zbyla jen zasněžená slámová zvířátka, a tak si mohli Pražané i turisté užít pravou atmosféru velikonočních trhů.

Zábava u břízy

Právě na trzích každý den probíhá zajímavý doprovodný program. Nejnabitější je pak o víkendech, kdy se můžete těšit na nejrůznější lidová vystoupení v rámci animačního pásma, které je letošní novinkou. Vystupující vtahují do hudby, zpěvu i tance turisty, kteří v minulosti jen přihlíželi. „Je to zábava,“ smál se turista Mao, který si vyzkoušel zatančit mazurku.

Video
Video se připravuje ...

Turisté si mohou zatančit v rámci animačního pásma uprostřed Staroměstského náměstí. Eva Fornálová

Vystoupení probíhají ve středu náměstí, v prostoru okolo velikonoční břízy. „Návštěvníci se chtějí do hudebních a tanečních programů aktivně zapojit. Rádi si sami vyzkoušejí folklórní tance, zpěvy, nebo různé dovednosti. Kde jinde uslyší třeba staré lidové nástroje, jako jsou vozembouch, dudy nebo famfrnoch! Prostor kolem břízy bude ozvučený, takže zážitek bude ještě intenzivnější,“ upřesňuje pro Blesk.cz Libuše Klinková, manažerka programu trhů.

Živá i ze slámy

Dalším zpestřením klasických velikonočních trhů jsou zvířátka. Kromě výzdoby, ke které patří i slaměná zvířátka, objevíte na trzích i živé beránky a oslíky. Krmení je povoleno pouze zrním, které zakoupíte v automatu u stáje. A pozor na prsty, aby vás některý hladový chlupáč nekousl.

Kochání výzdobou a prostor na jídlo

Další novinkou je i letošní výzdoba. Motivy čerpající z přírodních materiálů, jako je dřevo, proutí, květy a listy. Na stromech jsou pověšené ozdoby ve tvaru králíčků, kuřátek a ptáčků. „Moc se nám ta výzdoba líbí. Škoda, že jen počasí odpovídá zimě,“ říkala s úsměvem turistka Amy, která zažila velikonoční trhy v Praze poprvé.

Novinkami ale není jen obměna výzdoby. „Hosty trhů čekají ale také praktické novinky, jako jsou dřevěné bistrostolky s večerním osvětlením, aby si mohli lépe vychutnat občerstvení. Významného rozšíření se dočkal také kulturní program. Celé trhy budou navíc večer plošně nasvícené,“ doplnil na závěr Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, organizátora největších trhů v České republice.

Fotogalerie
48 fotografií