Vojáci uprostřed ulice vzbudili rozruch. Turisté si mysleli, že se jedná o divadelní představení, ale nebylo tomu tak. Dvacítka mužů v uniformách a se smetáky v rukou chtěla sesbírat podpisy proti směrnici Evropské unie, který reguluje zbraně a sebeobranné prostředky.

Už tři roky Češi bojují za to, aby nevešla v platnost směrnice o regulaci o zbraní a sebeobranných prostředků. Demonstrace a petice na vládu zabírají, a tak projednání této směrnice Senát odročila o dva roky. Jenže Evropský soudní dvůr zamítnul návrh ČR a Polska na odklad provádění odzbrojovací směrnice EU. A právě to vylákalo četaře do ulic.

Video
Video se připravuje ...

Četaři stáli v ulicích s košťaty. Četníci a příznivci vojenské historie považují za přirozené lidské právo věnovat se svému koníčku, a za tímto účelem také vlastnit úředně znehodnocené zbraně. Eva Fornálová

Milovníci zbraní nepolevují a sbírají podpisy dál. „Chtěli bychom, abychom zůstali tak, jak to je, abychom zůstali šestou nejbezpečnější zemí na celém světě. A Evropská unie nám to moc neumožňuje,“ prozradil Aleš Medek z četnické stanice Kuřim, který by při schválení směrnice nemohl používat repliky historických zbraní. „Tím by zanikly repliky veškerých historických bitev, které si připomínáme. Ve světě se to už děje a je to velká škoda,“ řekl Medek.

Konec historických zbraní

Směrnice, kterou nařizuje Evropská unie, by se dotkla například myslivců nebo četníků, kteří ji použijí jednou za rok. Týkala by se i policistů, kterým právě skončila služba a jedou domů. „Přijde nám to jako nesmysl,“ upozorňují četaři, kteří už sesbírali přes 20 tisíc podpisů proti tomuto zákonu. Připustili, že po peticích a happening akcích jsou připraveni do budoucna i demonstrovat.  

Unijní směrnice přijatá v březnu musí být zapracována do právních řádů členských zemí do září příštího roku. Změny by se dotkly téměř všech zhruba 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů v ČR i držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. Majitelé by podle směrnice měli nově registrovat také repliky historických zbraní. Zakázány mají být poloautomatické zbraně upravené z automatických zbraní, vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou a se zásobníkem na více než deset nábojů u pušek a více než 20 nábojů u pistolí.

Fotogalerie
15 fotografií