Projekt „Stopy totalitní minulosti“ platformy Bez komunistů.cz se v rámci své osvěty soustředí zejména na tři místopisně sousedící lokality: Staroměstské náměstí, kde v únoru 1948 z balkonu paláce Kinských k lidem promlouval Klement Gottwald, Bartolomějskou ulici, kde byly výslechové místnosti StB, a Národní třídu, ve které se konaly demonstrace při sametové revoluci roku 1989.

Právě tyto tři motivy jsou hlavními pilíři aktuálních setkávání se školou povinnými dětmi. Součástí projektu jsou i dětské ilustrace, které mají po předání informací nastínit, jak dnešní děti období totality v Československu vnímají.

„Některé obrázky jsou velmi emotivní a silné. Byli jsme sami překvapeni některými výkresy, které se týkají tajné policie a vyšetřoven StB. Někde se dětem opravdu podařilo vyjádřit strach, obavy a zastrašování, kterému byli vyslýchaní vystaveni,“ uvedl k dosud vytvořeným ilustracím Petr Marek z platformy Bez komunistů.cz.

Výkres s názvem „Člověk čekající na výslech“
Autor: Bez komunistů.cz

Autory uveřejněných ilustrací jsou děti ve věku 11 až 12 let ze základních škol v Praze 1, první městská část hlavního města na tomto projektu také spolupracuje. Organizátory dosud v průběhu realizace zmiňovaného projektu příjemně překvapila aktivita samotných dětí, pro které je evidentně období komunismu zajímavým tématem.

„Komunistická historie totiž s námi žije více než kterákoliv jiná, protože to dodnes není uzavřená kapitola. Téma mlácení demonstrantů je koneckonců aktuální i v dnešních dnech,“ otřel se Petr Marek o nedávné demonstrace, které vedly k odstoupení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka z pozice čela komise pro kontrolu GIBS. Právě Ondráček je spojován se střety policie s demonstranty na Národní třídě roku 1989.

Výkres s názvem „Odvezli ho do lesa“
Autor: Bez komunistů.cz

Dětské ilustrace budou v rámci projektu „Stopy totalitní minulosti“ vznikat i nadále. Platforma Bez komunistů.cz na letošní rok chystá další výroční akce, tou největší bude pravděpodobně 21. srpen, kdy uběhne přesně 50 let od vpádu sovětských vojsk do ČSSR. Obrázky dětí budou součástí výstavy nejen na této akci.

Podívejte se na ilustrace školou povinných dětí:

Fotogalerie
23 fotografií

V únoru to bylo přesně 70 let od komunistického převratu roku 1948. Na Staroměstském náměstí proběhl happening:

Video
Video se připravuje ...

Vyprávění o komunistickém režimu ve Vietnamu, kde Than Mai žila. Eva Fornálová