„Máme tady i psa na vyhledávání akcelerantů hoření, ale toho jsme zatím nenasadili,“ řekl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. Vyšetřovatelé budou podle něj pracovat nejspíš několik týdnů, než se jim podaří zjistit příčinu požáru. Špatně se totiž dostávají k místu, kde podle svědků začalo hořet.

Požár zachvátil plechovou halu v pátek dopoledne. Noční hašení komplikoval mráz, výšková technika i čerpadla na vozidlech zamrzala. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Hasiči přes 24 hodin pracovali ve zvláštním stupni poplachu. Chemická laboratoř, která monitorovala koncentraci zplodin v ovzduší, nezaznamenala zvýšené hodnoty. Před požárem byly v části objektu uskladněné brambory, zbytek byl prázdný. V neděli dopoledne byl vyhořelý objekt předán majiteli.

Jeden z nejhorších požárů

Požár v Mochově patří co do výše škody k nejhorším ve Středočeském kraji a Praze za posledních několik let. Na sto milionů se odhadovala například škoda, kterou oheň napáchal loni v říjnu v objektu s recyklací plastů v Kamenných Žehrovicích na Kladensku nebo loni v únoru v lakovně ve Zvoli u Prahy. Podobně vysokou škodu vyčíslili v srpnu 2016 i filmaři, kterým shořely kulisy u ateliérů na pražském Barrandově.

Takto to v Mochově vypadalo čtyři dny po požáru:

Video
Video se připravuje ...

Příčina rozsáhlého požáru haly v Mochově u Prahy bude známá za několik týdnů. David Malík

Dva vůbec nejničivější požáry v Praze od roku 2012 způsobily škodu přes čtvrt miliardy korun. Při prvním z nich v červnu 2012 hořelo v hangáru na ruzyňském letišti, oheň tam zničil letadlo ATR 42 Českých aerolinií, které vyčíslily škodu až na 300 milionů korun. V srpnu 2015 pak hořelo ve skladu textilu v tovární hale v pražských Vysočanech. Zničeno bylo zboží za zhruba deset milionů eur (přes 270 milionů korun), dalších deset až 15 milionů dosáhly škody na budově.

V areálu bývalých mrazíren hořela střecha jedné z hal:

Video
Video se připravuje ...

Plameny zachvátily jednu z hal mrazíren v Mochově. David Malík

Fotogalerie
39 fotografií