„Děťátko se mi objevilo na obrazovce v neděli ráno v 9:55 celé zabalené ve žlutém ručníku, ani hlavička vidět nebyla,“ uvedl Hess. O tom, že miminko je právě narozená holčička, informovala Hesse pracovnice radnice Andrea Horáková.

Holčička dostala jméno Bára po Barboře Pletkové, vedoucí hospodářské správy radnice, která podle Hesse stačila přijet k babyboxu současně se záchrannou službou. Její lékař ošetřil holčičce pupečník.

Babyboxy plní svůj účel

Radnice Prahy 2 umístila schránku do svého sídla v březnu 2010. Loni v září nahradil starší model babybox nové generace. Celkem bylo na radnici už odloženo šest dětí, čtyři holčičky a dva chlapci. V České republice je 72 babyboxů. Je to v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.