Devět squatterů, které policisté zadrželi, je už propuštěno. Posledního by podle jedné z aktivistek Emy Svobodové měli propustit během pátku. „Jsme rádi, že soudkyně nařídila hlavní líčení na 2. března, kdy se bude rozhodovat ve veřejném procesu,“ řekla Svobodová novinářům po skončení neveřejného soudního zasedání. Podle policie se squatteři dopustili neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru, hrozí jim až dvouleté vězení.

Soudkyně podle ní sloučila případ všech deseti aktivistů dohromady. K jednání bude předvolán i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). „My především doufáme, že celá tato věc povede k tomu, aby dům nebyl prázdný a že se ho podaří nějak oživit. Během doby, kdy jsme tam byli, jsme od starosty (Koláře) slyšeli, že i kdyby se teď město rozhodlo, že s tím bude něco dělat, trvalo by minimálně další dva roky, než se případ domu hne,“ řekla Svobodová.

Aktivisté by v Šatovce v tomto mezidobí chtěli realizovat projekt, který městské části navrhli. „Nechceme nijak bránit vlastníkovi v jeho vlastnických právech. Říkali jsme, že v momentě, kdy se tam bude něco dělat, dobrovolně odejdeme,“ dodala aktivistka.

Prostor pro setkávání

Usedlost v Šáreckém údolí obsadily dvě až tři desítky squatterů v pátek večer. Po jednání s policií a starostou Kolářem část z nich budovu opustila, deset ale odejít odmítlo a zůstali na střeše budovy. V pondělí Šatovku opustili tři lidé, v úterý z domu odešel další muž. Ve středu po poledni opustilo usedlost zbylých šest lidí.

V prohlášení na internetu dříve uvedli, že mají v úmyslu v Šatovce vytvořit prostor pro setkávání lidí, kteří chtějí tvořit, vzdělávat se a žít bez nutnosti vlastnit, profitovat, generovat zisk. Představitelé městské části tvrdí, že jejich plány s budovou brzdí nutná změna územního plánu, na kterou čekají už sedmým rokem. Radnice chce v Šatovce vytvořit místo pro setkávání a přednášky zejména pro seniory. Usedlostí se pravděpodobně budou zabývat místní zastupitelé na příštím zasedání 23. února.

Aktivisté po skončení soudu uvedli, že se v tuto chvíli do Šatovky vracet nebudou. „Dohodli jsme se na tom, že se budeme chovat podle dohody, která proběhla u soudu. Do baráku se vracet nebudeme, ale budeme dál bojovat za to, aby se s objektem něco dělo,“ řekl jeden z nich.