Pro stavební dělníky v Úbislavické ulici v pražské Libuši bylo úterý pracovní den jako každý jiný, když kolem půl osmé ráno náhle zaslechli z jímky uzavřené víkem podivné zvuky. Otevřeli ho, aby zjistili, co se za nevídaným hlukem skrývá. Při pohledu, jenž se jim naskytl, jim zatrnulo. V jímce plnící se vodou plavala vyčerpaná fenka a zoufale bojovala o život.

Dělníci neváhali, bezmocného pejska vytáhli - za pět minut dvanáct - a zabalili ho do deky. „Našli jsme psa, teď ho vyndáváme, ale nevíme, co s ním, je úplně zmrzlý,“ ozvalo se v průběhu záchrany na tísňové lince pražských strážníků. Ti na místo ihned vyrazili. „Vysílená, podchlazená, asi 12 let stará fenka plemene tosa inu skončila v útulku pražské městské policie,“ sdělila mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Tam se o ni veterináři dobře postarali. „Fenka byla umístěna na vyhřívací podložku za účelem stabilizace tělesné teploty a poté následovala další vyšetření,“ doplnila Seifertová. Fenka byla naštěstí označena mikročipem, a tak se odpoledne v pořádku dostala k majiteli.