„U metra Strašnická jsou kromě nových laviček tzv. reklamní lavičky,“ sdělil na dotaz redaktora Blesk.cz mluvčí Prahy 10 Vít Novák. „Ty na místě zůstaly, poněvadž je spravuje soukromá firma, kterou jsme žádali, aby lavičky dala pryč. Firma žádosti doposud nevyhověla.“ Konkrétně by mělo jít o firmu Ad-Net, která vybavuje veřejná prostranství typizovanými lavičkami a stará se o ně v případě poškození vandaly.

U metra Strašnická se vyskytují 3 typy laviček na 20 metrech čtverečních. Obyvatelé je kritizují.
Autor: Tadeáš Provazník

„Sami obyvatelé přišli s návrhy, aby se lavičky na Praze 10 zlepšily. To se nám povedlo. Bohužel za to, že přetrvávají ty staré, radnice nemůže,“ vysvětluje mluvčí. „V současné době řešíme, jakým způsobem k této situaci přistupovat, protože ani radnice tam »staré« lavičky nechce. Jelikož nám soukromá firma nehodlá vyjít vstříc, zvažujeme právní kroky.“ Manažer společnosti Ad-Net Roman Popovič se k dotazům Blesk.cz odmítl vyjádřit.

Staré časem obvykle mizí, ale…

Zatímco občanům moderní lavičky, které Praha 10 pořídila z vlastní iniciativy, vyhovují, kritizují nesoulad v tom, proč vedle nich přetrvávají ty staré. Podle mluvčího Institutu plánování rozvoje hl. m. Prahy Marka Váchy se však nejedná o nic neobvyklého. „Je běžné, že se na veřejná prostranství umístí nový mobiliář vedle toho stávajícího, jehož odstranění přitom mizí v řádu měsíců.“

Jelikož se ale firma Ad-Net k odstranění svých laviček nemá, ani se dosud nevyjádřila, zůstává nad jejich odstraněním viset otazník. „Snažili jsme se revitalizovat okolí stanice metra Strašnická. Celkové investice, které mimo jiné zahrnují i ty nové lavičky, z nichž jedna vychází na 15 tisíc Kč, sahají do jednoho milionu korun,“ uzavřel Novák s tím, jaká je škoda, že celkový dojem momentálně nepůsobí tak, jak bylo zamýšleno.