Medik Kilian si se svými přáteli právě dopřával víkendový relax v domě v Náplavní ulici, kde momentálně bydlí, když najednou zvenku uslyšel zoufalé volání o pomoc. Stačil jediný pohled z okna, aby zjistil, že nejde o žádný špatný vtip – z oken protější budovy se totiž valila oblaka hustého dýmu. 

„Všechna okna v nejvyšším patře byla otevřená a lidé z nich křičeli o pomoc v různých jazycích. Blikali světly a snažili se na sebe upoutat pozornost. Jeden člověk křičel, že je někdo v bezvědomí,“ popisuje pro Blesk.cz Kilian bezmoc a zoufalství lidí, kteří zůstali uvězněni v ohnivém pekle.

To už na místě byly hasičské jednotky, kterých se nakonec k požáru sjelo 17 z celé Prahy. Vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu, 34 lidí evakuovali a ty, kteří zůstali uvěznění v horních patrech hotelu, vysvobodili pomocí žebříků. Plné ruce práce měli i záchranáři – devět lidí se zranilo, z toho pět těžce, tři museli resuscitovat. Mezi zraněnými jsou i dva hasiči-hrdinové, kteří se při pátrání po dalších lidech uvnitř budovy propadli patrem.

VIDEO: Podívejte se, jak záchrana lidí z ohnivého pekla probíhala:

Video
Video se připravuje ...

Hasiči pomocí žebříku vysvobozují lidi z hořícího hotelu. Kilian Buckley

Ani Kilian a jeho přátelé nechtěli řádění ohnivého živlu přihlížet se založenýma rukama. „Jsme studenti medicíny, takže jsme hned běželi dolů s tím, že pomůžeme, ale bylo nám řečeno, ať se vrátíme dovnitř,“ popisuje.

Na následky zranění při požáru, jenž byl ohlášen v sobotu kolem šesté hodiny odpoledne, zemřeli na místě dva lidé. Další dvě ženy přišly o život v neděli po převozu do nemocnice. Jak k požáru došlo, vyšetřují odborníci, podle prvotních informací ale požár způsobila klimatizace. 

Fotogalerie
64 fotografií