Rány dávali, těla řezali,“ nebo „Řezej, řezej, podřezej, řezej, řezej, podřezej,“ takto nahradili veganští aktivisté texty tradičních českých koled. Do zpěvu se zapojilo okolo třiceti lidí, kterým není lhostejný život kaprů, kteří skončí většině Čechům na štědrovečerním stole.

„Mrzí mě, že si lidé neuvědomují, že svátky ve skutečnosti nejsou o klidu a míru, že jiní pro naše potěšení trpí a umírají,“ vysvětloval Petr, proč se rozhodl tuhle akci podpořit.

Děsivé texty pak nenechávaly kolemjdoucí chladnými. Ti chvílemi pokřikovali, na chvilku se zastavili a po poslechu zase rychle odcházeli. „To je děsivé,“ hodnotila stařenka, která po chvilce písně odešla.
Video
Video se připravuje ...

Vegani poukazovali na to, že Vánoce nejsou tak láskyplné, jak si většina lidí myslí. Někteří kvůli nim přichází o život. Eva Fornálová

Tento veganský koncert není žádnou novinkou. V ulicích Prahy jej těsně před svátky můžete slyšet už několikátým rokem. „Nebereme to ani tak jako prezentaci veganství, jako spíše prezentaci nesouhlasu tradice masového zabíjení kaprů,“ vysvětlovala veganka Tereza Vandrovcová. Před pár lety jste mohli slyšet tyhle hrůzné texty na náměstí Republiky, loni před KFC na Andělu, nyní také na Smíchově, ale o kus dál. 

Týrání při zabíjení

A na co všechno vegani upozorňovali těmito texty? Například na to, že kapři před porážkou bývají tři měsíce bez jídla. Během porážky také dochází k častému nedodržování předpisu a týrání zvířat, kdy dochází k strkání prstů pod skřele do žaber, odkládání kaprů na vzduchu, nedostatečné omráčení před vykrvením i ke kuchání bez předchozího vykrvení.

Fotogalerie
24 fotografií