Rekonstrukce Staroměstské radnice pokračuje dle předpokládaného harmonogramu. Magistrát se spolu s realizátory oprav inspiroval dřívějšími generacemi, které do makovic věže historické stavby vložily tubusy se vzkazy příštím generacím.

Stejně jako v artefaktech ze 40. a 80. let minulého století se i v tomto případě rozhodlo, že do tubusů se kromě kopií už nalezených předmětů vloží současné oficiální dokumenty a noviny společně s originálními vzkazy řemeslníků a klempířů, které neprojdou žádnou cenzurou a jejich obsah nebude znám nikomu dalšímu. Půjde tak o unikátní sdělení, které by naši potomci měli odhalit až ve 22. století.

Od radnice „až na Mars“

„Poslední rekonstrukce probíhala v polovině 80. let, vydržela tedy něco přes 30 let. Pevně věřím, že budoucí otevření tubusů proběhne až někdy za sto let, což bude vyjádřením kvality současné rekonstrukce. Pokud bude dříve, bude to pro mě zklamáním, i když už zřejmě na tomto světě nebudu,“ prozradil s úsměvem radní pro kulturu Jan Wolf.

Co ještě radní prozradil ke vkládání artefaktů nebo myšlence sepsání originálních vzkazů samotnými dělníky? Podívejte se:

3792090:full:true:true

Ke vkládání nových vzkazů do věže radnice by mělo dojít tento týden ve středu či ve čtvrtek. Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je vždy taková událost historickým okamžikem. „Už v minulosti se podobné předměty ukládaly také mimo naši planetu na Měsíc nebo na Mars, aby tam zůstaly a připomínaly, v čem je lidstvo důležité a zajímavé,“ uvedla primátorka.

Fotogalerie
9 fotografií