Výstava, která se v současné době vyskytuje na Václavském náměstí, je svým záměrem unikátní. Její autor, popularizátor architektury a urbanismu Petr Kučera, ji realizoval za pomoci 10 institucí. 

Co by bylo, kdyby...

Málokdo ví, jak mohla Praha vypadat – a kolikrát některým návrhům nechybělo mnoho. Právě o tom výstava Praha Neexistující je. Ukazuje projekty, které byly zvažovány a které mohly být realizovány namísto těch, které známe dnes,“ představil v pondělí krátce po poledni Petr Kučera výstavu.

U některých nerealizovaných projektů mne jímala hrůza, jiných mi bylo líto jejich neuskutečnění,“ uvedl při otevření výstavy radní pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví a cestovní ruch Jan Wolf.

Video
Video se připravuje ...

Výstava Praha NErealizovaná, kterou je na Václavském náměstí možné prohlédnout. David zima

Výstava zahrnuje návrhy napříč 20. stoletím s přesahem do 19. století. Zájemci se mohou přesvědčit, jak málo onehdy chybělo k tomu, aby nosníky zvažovaného Nuselského mostu byly obytné domy, že budova Národního muzea mohla mít podobu pentagonu nebo že katedrála sv. Víta nemusela mít svou ikonickou barokní věž.

Výstava bude trvat do 11. 12. 2017 a doprovázet bude mezinárodní konferenci Praha světová 2017, která je konána právě při příležitosti letitého zápisu Prahy do seznamu světového dědictví UNESCO.

Fotogalerie
11 fotografií