Všech deset plastik mimin z Televizního vysílače Žižkov mizí z důvodu opravy. České Radiokomunikace chtějí do renovace vložit přes jeden milion korun. Sochy Davida Černého sem byly umístěny v květnu 2000 u příležitosti akce Praha – Evropské město kultury.

Žižkovská televizní věž je jedním z nejznámějších objektů v Praze a plastiky Davida Černého její aktivitu ještě umocňují. My objekt využíváme samozřejmě především pro provoz vysílače,“ vyprávěl generální ředitel společnosti České Radiokomunikace Martin Gebauer, která objekt vlastní.

Demontáž kvůli kontrole

Mimina horolezci pomocí lan sundávají kvůli kontrole. „Je pro nás primární bezpečnost, a to nejen našich služeb, ale i objektů. A právě proto necháváme plastiky komplexně posoudit a renovovat, poté zařídíme instalaci zpět na věž,“ prozradil Gebauer.

Technici plastiky kontrolují dvakrát ročně. Během toho dochází k drobným úpravám. Nyní však dojde u každé z deseti soch k odbornému posouzení stavu a následné opravě a čištění. Zároveň dojde k opravě upevnění k tubusu věže. K demontáži dojde postupně. První miminka byla odstraněna 2. října.  Další demontáže budou následovat až do 10. října. 

Fotogalerie
28 fotografií