Batole ve věku 19 měsíců trpělo chronickým srdečním selháváním a transplantace srdce byla nutná, jinak by zřejmě nepřežilo. Stav už nebylo možné řešit léky, a tak přišla na řadu zcela ojedinělá operace, aby malého pacienta mohli doktoři zachránit. „Mimotělní pumpa dítěti umožnila přenést se přes období, než pro něj byl nalezen vhodný dárce srdce,“ uvedla mluvčí nemocnice Ludmila Šimáčková.

Lékaři z Dětského kardiocentra 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole použili mimotělní mechanickou srdeční podporu Berlin Heart EXCOR®. Podle nemocnice je to nyní jediná léčebná možnost, kterou lze použít u malých dětí s těžkým srdečním selháním ohrožujícím bezprostředně život. Na rozdíl od dospělých pacientů není u dětí možné umístit systémy na podporu srdeční činnosti přímo do těla.

Neuvěřitelná operace v Motole
Autor: FN Motol

Pětihodinová operace

Samotná operace je však velice náročná. „Přístroj vypadá jako pumpa, která je umístěna mimo hrudník pacienta. Funguje tak, že krev je z těla do pumpy a zpět vedena hadicemi napojenými na komory a velké tepny,“ vysvětlil Roman Gebauer, primář kardiochirurgického oddělení Dětského kardiocentra.

Operace, při níž lékaři dítě na tento systém napojili, trvala týmu hlavního operatéra Tomáše Matějky téměř pět hodin. Náročná byla i pooperační péče, kdy zdravotníci museli hlídat zejména srážlivost krve. Po čtyřech měsících se podařilo nalézt vhodného dárce a provést u malého pacienta transplantaci srdce. Po ní bylo batole propuštěno do domácí péče v dobrém stavu.

V posledních třech letech v Dětském kardiocentru transplantovali srdce deseti pacientům, z toho u tří tomu předcházela dlouhodobá mechanická srdeční podpora. Tuto metodu lékaři volí při závažném a léky nezvládnutelném chronickém selhávání srdce, ať už vrozeném nebo například po zánětu srdečního svalu. Podpora srdce touto metodou normalizuje krevní oběh, a tím zlepšuje zdravotní stav. Podle přednosty kardiocentra Jana Janouška zahraniční studie ukazují, že u šesti procent dětí je dokonce možné tuto podporu ukončit, protože se srdce zotaví.

Fotogalerie
6 fotografií