Už přes týden řeší magistrát a policisté problémy s taxikáři, kteří několikrát napadli řidiče Uberu. Jednoho z nich vzali do kravaty a povalili na zem. Dalšímu například rozbili přední sklo u auta. Vadí jim, že podle nich nelegální taxislužby, jako je právě Uber, nemusí v Praze dodržovat stejná pravidla, která platí pro taxikáře.

Válce ale ještě není konec. V pátek chtějí zablokovat hlavní pražské tahy, aby co nejvíce zkomplikovali dopravu. Situace by měla být podobná jako před několika lety.

Policie se ale chce problémům vyhnout tak, aby se to co nejméně dotklo obyčejných lidí. „Pražská policie tuto situaci nepodceňuje, proto pan generál Miloš Trojánek, ředitel pražské policie, svolal na zítřejší odpoledne do budovy krajského ředitelství schůzku všech zainteresovaných subjektů, kterých se tato situace týká. Budeme se snažit především o to, aby se tato případná situace v minimální míře dotkla veřejnosti,“ popsal pro Blesk.cz mluvčí policie Tomáš Hulan.

Video
Video se připravuje ...

Na letišti taxikáři vyhlásili válku řidičům Uber. David Malík

Výhrůžky blokádou

Podobné výhrůžky a různé omezování v dopravě už metropole několikrát zažila. V posledním roce se ale řidiči taxi služeb omezili spíše na blokování silnice před magistrátem, který objížděli a několikrát denně troubili úředníkům a politikům do oken. Hlavním důvodem protestů je údajné nelegální provozování služby Uber. Pražský magistrát ji přitom chce regulovat. 

O stávce už magistrát ví, prý ale i tak nic nezmůžou. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) reagovala v tom smyslu, že kdyby tentokrát sebevíc chtěla, není v jejích silách se situací cokoli udělat, protože to Praha nemá v kompetenci.

Zástupci taxikářů si podle primátorky na úřadě nedomluvili žádnou schůzku, ani se po pondělní akci na letišti nepokusili magistrát kontaktovat. „Na ultimáta jsem nikdy nereagovala, nicméně i kdybych to tentokrát udělat chtěla, nic bych nezmohla. Taxikáři nechápou, že město nemůže Uber zakázat, ani pro něj určovat podmínky. To je úlohou těch, kteří vytvářejí zákony,“ uvedla Krnáčová na závěr.