Odpudivé stánky z osmdesátých let, nevěstinec, prázdné haly. Tak to vypadá v tržnici nyní. Jak upozornil deník E15, všechno má být ale jinak. Začne se s rozsáhlou přestavbou. Přesná výše nákladů ještě není jasná, určitě ale půjde do stovek milionů. Začít by se mělo halou číslo 4. Bývalá burza masa patří mezi nejcennější budovy areálu.

A co asijští trhovci? Ti se přesunou do prázdných hal. „Jejich obchodní aktivity tu chceme zachovat,“ řekla Blesku náměstkyně primátorky Petra Kolínská. „Tržnici v podstatě zachránili, udrželi v ní provoz. Zachovat by se měly všechny provozovny, které fungují dobře a přitahují návštěvníky. Jedinou výjimkou je erotický klub v hale 18. Ten v městském objektu nemá co dělat,“ dodala. Na svém místě tak zůstane i ovocný a zeleninový trh, divadlo Jatka 78, centrála e-shopu Alza.cz a klub SaSazu.

Plány neohrozí ani soud

Nová podoba památkově chráněného areálu tržnice počítá s větším propojením obchodů, kulturních projektů a služeb. Plány rekonstrukce by měly být jasné do konce roku. Neohrozí je ani probíhající spor hlavního města se společností Delta Center, která měla areál v pronájmu původně až do roku 2045. Kvůli špatné péči o tržnici však dostala v roce 2011 výpověď, nyní se s městem soudí.

Areál vybudovaný v letech 1893 až 1895 sloužil jako ústřední jatky Prahy až do roku 1983. Následně z něj byla vybudovaná tržnice. Od roku 1993 je areál chráněn jako kulturní památka ČR.

VIDEO: Muž přepadl směnárnu v tržnici Sapa. S lupem odjel na kole.

Fotogalerie
7 fotografií