V pátek v noci projeli Prahou milovníci italského skútru značky Vespa. Aby nezpůsobili kolaps dopravy, vyjížděli v menších skupinkách po deseti. Potkat jste mohli na dvě stě skútrů.

Mezi dvěma stovkami jezdců byli skútraři nejen z Česka, ale také ze zahraničí. „Tradičně jezdí Poláci, Rakušané, Italové, Němci nebo Slovinci. Loni přijeli vespisté z Ruska a Běloruska a letos by měli dorazit znovu. Dnes už do kempu dorazil Australan, který ovšem žije v Evropě, ale i to se počítá,“ prozradila Karolína Hornová, spoluorganizátorka akce.

Po noční vyjížďce čeká vespaře ještě tradiční spanilá jízda, která započne v sobotu v půl druhé odpoledne z kempu Džbán. Trasa letos povede přes Svatovítskou, ulici Milady Horákové, náměstí Jana Palacha, Wilsonovu, Václavské náměstí, náměstí Míru a zpět na Vítězné náměstí. Novinkou je nyní konečná zastávka, která bude na Vítkově. 

První Vespy vznikly ve 40. letech minulého století pod italskou značkou Piaggio. Skútry této značky se staly tak obrovským hitem, že došlo k odpojení firmy, která se zaměřila pouze na výrobu osobitých skútrů Vespa.

Fotogalerie
12 fotografií