Začátkem července se po vrchní konstrukci Trojského mostu v Praze procházeli dva malí chlapci. Podle tehdejšího vyjádření policejního mluvčího Jana Daňka jde o jev, který se bohužel čas od času vyskytne.

Při pohledu na přemostění je patrné, že horní oblouk je volně přístupný, ačkoliv se nachází mimo navazující pěší komunikaci. Jedinou fyzickou překážkou jsou sloupy veřejného osvětlení, které se ale dají jednoduše obejít.

„Touto věcí se skutečně nadále zabýváme a uvažujeme o instalaci fyzických zábran. Tento oblouk je zcela mimo chodník a je logické, že není určen k chůzi. Pokud by se někdo na oblouku znovu pohyboval, bude se jeho jednáním zabývat Policie České republiky nebo městská policie,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Bližší informace k jakémukoliv opatření však magistrát zatím nemá. Není ani jasné, v jakém časovém horizontu se dá případné umístění bezpečnostních prvků na Trojský most očekávat.

Oblouk je nezbytný

Z laického pohledu se může zdát, že oblouková část vlastně není na uváděné stavbě potřeba. Z hlediska její šířky zasahuje do středního pásma, kudy jezdí tramvaje. Po stranách se ještě nacházejí pruhy pro silniční dopravu, nad které už oblouk nezasahuje. Vrchní konstrukce je ale naopak nezbytnou součástí Trojského mostu.

„Oblouk je v tomto případě hlavním nosným prvkem, který známe už ze středověkého stavitelství. Po statické stránce je Trojský most vysoce sofistikovanou konstrukcí, která je postavená bez podpory uprostřed,“ vysvětlil Blesk.cz využití oblouku po technologické stránce vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Jan Zemánek.

Oproti mnohým dalším stavbám přes Vltavu v Praze je tato konstrukce skutečně bez jediného pilíře, který by zasahoval do řeky. Zábrany na oblouk jsou nicméně podle odborníka technologicky proveditelné.

Podívejte se na video, které popisuje celý průběh stavby Trojského mostu v době, kdy ještě nestál. Na konci uvidíte i to, jak došlo k umístění samotného oblouku:

Video
Video se připravuje ...

Průběh stavby Trojského mostu Metrostav

Prohlédněte si fotografie chlapců, kteří se procházejí po oblouku Trojského mostu:

Fotogalerie
15 fotografií