Před sedmou hodinou večer dokončovali Katalánci přípravy – převlékání do modrobílého oblečení a obvazování zad pevnou gumou kvůli bezpečnosti. Ti nejmenší, kteří tvoří vrcholek věže, si nasazovali na hlavu helmy.

V minulosti se stala velmi ošklivá nehoda. Od té doby má každé dítě helmu,“ vysvětlovala Aneta z Česko-katalánského spolku. Patnáct minut po sedmé hodině uvítal na náměstí soubor zástupce starosty Prahy 3.
Video
Video se připravuje ...

Věže dosahují až deseti metrů. Eva Fornálová

Následovalo očekávané představení, při kterém Pražané mlčky sledovali, jak se postupně členové souboru semkli, aby utvořili pevný základ věže. Ti nejstatnější tvořili nejnižší patra. Během tři minut věž z lidí dosahovala sedmi pater.

Pražané aplaudovali, hvízdali a řičeli. „Jsou jako opice… To je neuvěřitelné,“ ozývalo se z davu. Po jedné věži následovala další a další. V osm hodin večer akce zdárně skončila, aniž by kdokoli z věže spadl.

Ve španělské Tarragoně, která se nachází asi hodinu jízdy autem od Barcelony, dodržují tento zvyk po staletí. Dnes je tahle tradice dokonce zahrnuta pod ochranu světového kulturního dědictví UNESCO.

Podívejte se na fotografie z akce:
Fotogalerie
19 fotografií