Před nedávnem zahájil umělec František Skála ve Valdštejnské jízdárně nedaleko Malostranského náměstí výstavu. Poté, co si v Národní galerii prohlédnete průřez jeho tvorbou, můžete se vydat na náměstí pro osvěžení.

Vodu tady v den zahájení podávali zdarma. V šest metrů velkém Prastánku, který rozhodně nepřehlédnete, si ale můžete koupit například pivo za čtyřicet korun. Ovšem ne půllitr, ale čtyři deci. Nabízí tady ale také nealko. A kavárník Ondřej Kobza, který tady podnik přes léto povede, sliboval, že by rád podával i párek nebo klobásu.

Dočasná atrakce

Prastánek na Malostranském náměstí navěky nebude. Užít si ho můžete po následující dva měsíce. Je totiž součástí sochařského festivalu Sculpture Line. Nyní probíhá třetí ročník, který po celé metropoli představuje ta nejlepší díla z tvorby českých umělců.

A na co se můžete v průběhu léta těšit? Například na folklorní mejdlo, což má být obyčejná cimbálovka. V srpnu by se tady mohl zastavit symfonický orchestr a také tady Kobza plánuje občasné procházky po Malé Straně. Plánuje nejrůznější témata, například vycházku po hospodách, kde sedával Josef Topol, Egon Bondy.

Zajímavostí Prastánku je amplion, takový rozhlas, s kterým si bude Kobza s hosty hrát. Kobza by chtěl také oslovit Oldřicha Kaisera, aby naživo přečetl něco ze Švejka, kterého celého načetl pro Český rozhlas. Uvidíme, zda se kavárníkovi povedou všechny plány zrealizovat.

Z prvního večera byli návštěvníci nadšení. „Máme radost, že náměstí není opuštěné a konečně se k něčemu využije,“ hodnotila projekt návštěvnice Alena, která je fanynkou tvorby Františka Skály.

Podívejte se na fotografie z akce:

Fotogalerie
27 fotografií