Záchranka v hlavním městě vyjížděla od začátku pracovního týdne už k několika případům otravy oxidem uhelnatým. Stávající počasí totiž vytváří nepříznivé podmínky pro odvod spalin a riziko intoxikace se tím zvyšuje. Během pondělí 29. května zdravotníci v Praze řešili pět takových případů, podle informací Blesk.cz se v úterý 30. května otrávili další lidé v Terronské ulici v Praze 6.

„Jedním z případů byla devětačtyřicetiletá žena, jejíž dcera zavolala na tísňovou linku s tím, že se mamince doma udělalo ‚jen‘ nevolno a bolí ji hlava. Posádce záchranářů se při jejím ošetření aktivoval hlásič CO, kterým jsou vybaveni všichni členové výjezdových skupin. Byt proto začali okamžitě větrat. Na místo jsme vyslali i našeho inspektora, který domněnku ohledně otravy oxidem uhelnatým potvrdil,“ uvedla mluvčí pražské záchranky Jana Poštová.

 

Přiotrávení pacienti končí po odvozu sanitkou v v nemocnici, kde se podrobují hyperbarické léčbě v barokomoře. Záchranáři neevidují žádný případ s tragickým průběhem, pokud by však k podobné intoxikaci došlo během spánku, situace by mohla být mnohem vážnější.

Pražská zdravotnická záchranná služba důrazně doporučuje dodržovat pravidelné kontroly plynových spotřebičů i komínů a současně také instalaci alarmových čidel, které obyvatele domu dokážou včas varovat před únikem jedovatého plynu.