Autorem projektu, díky němuž se lidé už podchodem nebojí projít, je spolek Útulné Strašnice. Projekt občané realizovali díky soutěži Zásobník projektů – město na míru. S tímto záměrem se do soutěže spolek Útulné Strašnice přihlásil celkem dvakrát, a to v roce 2014 pod názvem Podchod v barvě a v roce 2016 pod názvem Podchod a lavičky v barvě.

V roce 2014 Praha 10 projekt podpořila částkou necelých 18 tisíc korun. Před třemi lety se fasáda podchodu proměnila v geometrické čtverce sršící barvami. V roce 2016 městská část věnovala částku 20 000 korun. Cílem obou projektů bylo odstranění tagů, graffiti a nelegálního výlepu a tím oživení pohledových ploch v podchodu pod třídou V Olšinách na metru Strašnická.

Děti mají z podchodu zážitek

„Soutěž Zásobník projektů – město na míru podporuje aktivitu a zájem obyvatel městské části Praha 10 o veřejný prostor. Nabízí občanům možnost využít svůj tvůrčí potenciál, umožňuje jim spoluvytvářet a zušlechťovat veřejný prostor, aktivně ovlivňovat své bezprostřední životní prostředí a podílet se na veřejném dění v místě svého bydliště,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Radek Lojda (TOP 09).

Občané vkládají do takovýchto úprav svůj čas, znalosti, dovednosti, nadšení a energii, bez nároku na odměnu. Zároveň si tak k vlastnímu „dílu“ vytvoří vztah a pečují o něj. Kolemjdoucí lidé, především děti, dokážou nový podchod také ocenit. „Jé, mami, dívej, želva a Nemo! A tamhle je delfín,“ pobíhaly děti radostně pasáží a ukazovaly na barevné malůvky.

Po tom, co jedna z obyvatelek Prahy 10 sdílela na Facebooku fotografie barevného podchodu, se strhla lavina děkovných vzkazů a nadšení. „Hned tam budu jezdit radši s kočárem,“ napsala na Facebook Gabriela. „Projít s dětmi teď bude asi na dlouho,“ přitakával Tomáš.

Pokud byste měli podobný nápad, jak zvelebit Prahu 10, můžete se přihlásit. Soutěže se může zúčastnit kdokoliv, s jakýmkoliv návrhem, který se vztahuje k veřejnému prostoru nebo ke společenským aktivitám na území Prahy 10. „Může jít o jednorázové akce i akce dlouhodobého charakteru. Podmínkou však je, že aktivity společenského charakteru musí být přístupny všem občanům Prahy 10,“ vysvětlil mluvčí Prahy 10 Vít Novák.

Podívejte se, jak podchod ve Strašnicích vypadal dřív a jak vypadá nyní:

Fotogalerie
18 fotografií