Je to vysoké číslo, ale nemuselo by být. Třeba kdybychom do WC neházeli rozpustné ruličky od toaletního papíru. Světový den vody, který připadá na polovinu března, by měl být příležitostí k nápravě. „Rozpustné toaletní ruličky i vlhčené ubrousky se rozkládají déle než klasický toaletní papír a mohou také ucpávat kanalizaci,“ vysvětlil Blesku mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Podívejte se, jak špatně se rozkládá rulička od toaletního papíru.
Autor: Mária Rušinová

Vyhodili i krumpáč

Mezi další věci, které lidé do toaletní mísy často vyhazují a nepatří tam, jsou kousky vaty, hadry, obvazy, zbytky jídel, další hygienické potřeby nebo přepálený olej. To vše se potom musí z vody v čistírně odstraňovat a odvážet na speciální skládku

Prostě je důležité si uvědomit, že záchod není odpadkový koš a kromě toaletního papíru tam patří jen znečištěná voda. „V potrubí jsme našli i doklady, telefony, dětské pleny, injekční stříkačky, a dokonce i lopaty a krumpáče, které tam někdo vhodil přes otevřené víko kanálu,“ dodal Mrázek.

Čistírna v rekonstrukci

Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze je největší v republice a prochází nyní rekonstrukcí za 5,8 milardy korun. Dokončena by měla být v polovině roku 2018.

Víte, že…

Kanalizace je určena jen k odvádění odpadních vod, tedy vody mírně znečištěné během sprchování, užívání toalety, úklidu, praní či mytí nádobí.

Čistírna v rekonstrukci Ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze je největší v republice a prochází nyní rekonstrukcí.
Autor: Mária Rušinová

Světový den vody

Tématem roku 2017 je odpadní voda. Podle oficiálních zdrojů OSN se 80 % odpadní vody, kterou společnost vyprodukuje, vrací zpět do přírody bez toho, aby byla upravena nebo znovu použita. 1,7 miliardy lidí využívá zdroje pitné vody kontaminované fekáliemi, které mohou způsobit choleru, úplavici, břišní tyfus nebo obrnu. Nebezpečná voda, špatná hygiena a nedostatečné čištění vody způsobí každý rok 842 000 úmrtí.