„Vyšetřování bylo ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončeno a spisový materiál byl s návrhem na podání obžaloby předán na Městské státní zastupitelství v Praze,“ uvedla Sandorová. Policisté byli obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, za které hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Podle inspektorů nesplnili svou povinnost a nepostupovali v souladu s trestním řádem.

Soud s vražedkyní

GIBS zkoumala incident, který se stal 5. července v kavárně na Újezdu v Praze 1. Sudků se tam tehdy podle policistů pokusila zabít jí neznámou zákaznici, prý ji škrtila tričkem. Útočnice byla převezena do psychiatrické nemocnice v Bohnicích, lékaři ale o útoku informace nedostali. Pacientku psychiatři zanedlouho propustili. Postup léčebny prošetřovala expertní komise, podle níž lékaři nepochybili.

Někdejší zdravotní sestra a pozdější sanitářka zabíjela v den propuštění z léčebny, nůž si opatřila přímo v prodejně s domácími potřebami. Napadená zákaznice zraněním na místě podlehla. Na Smíchov jela Sudků s úmyslem zabíjet, podle vyšetřovatelů na sebe chtěla upozornit lékaře a zajistit si činem další pobyt v léčebně.

Sudků je obžalována z vraždy a pokusu o vraždu, hrozí jí až doživotní trest. Podle znalců trpí útočným a nekrofilním sadismem, její ovládací a rozpoznávací schopnosti však porucha v době činu neovlivnila. Případný pobyt na svobodě znalci označili za extrémně nebezpečný. Soud začne její případ projednávat v pondělí.

Fotogalerie
19 fotografií