Vozy v současné době takzvaně zajíždíme. Zároveň dokončujeme zakázku, v níž hledáme firmu, která provede speciální úpravy, tedy vestavby a nástavby uvnitř a vně vozů. Na ně následně umístíme majáky a polepy a v květnu by mohly být automobily předány strážníkům do služby,“ uvedl ředitel městské policie Eduard Šuster.

Kromě fordů dostanou strážníci z útvaru psovodů ještě jeden speciální vůz. „Jsou členy mezinárodně uznávaného záchranářského týmu USAR. Ročně se tak účastní několika desítek ostrých akcí nejen na území hlavního města, ale také mimo Prahu,“ vysvětlil Šuster. V autě budou mít vše potřebné a nebudou se muset spoléhat na okolí. K dispozici bude například zásoba vody, elektrický proud nebo topení.

Nové vozy v květnu nahradí dosud používanou toyotu z roku 2008 s najetými téměř 300 000 kilometry, která je na hranici životnosti. Poříčnímu útvaru pomůže Ford Ranger zkrátit dobu zásahu. Lépe projede v náročnějších terénech podél řeky a lépe se do něj vejde potřebná technika, například nafouknutý člun.

„Nyní jej musí na místě strážníci nafukovat, což prodlužuje dobu zásahu,“ popsal ředitel městské policie.

Městská policie připravuje rovněž veřejnou zakázku na nákup 44 nových motocyklů. Předpokládaná hodnota je zhruba devět milionů korun. Důvodem nákupu je obměna motocyklového parku a snaha sjednotit značky a typy motocyklů. Dlouhodobě pak strážníci obměňují osobní automobily.

Podívejte se na práci městské policie:

Fotogalerie
25 fotografií